

Markku Ulander
Toimitus suosittelee
UM pelkäsi skandaalia – Talousjohtaja Stubbin avustajien kuluista: ”Eivät missään tapauksessa valtion menoja”
Ulkoministeriön talousjohtaja ei pitänyt ulkoministeri Alexander Stubbin avustajan Lauri Tieralan kuluja vuoden 2011 vaalien yhteydessä hyväksyttävinä. Tämä selviää Perussuomalainen-lehden haltuunsa saamasta sähköpostikeskustelusta.
Talousjohtaja Risto Hakoilan mukaan avustajan kampanjamatkoista aiheutuneet kulut eivät ”missään tapauksessa olleet valtion menoja”, eikä ministeriön tullut niitä maksaa. Sähköpostikeskustelusta käy ilmi, miten riskialttiina ministeriön ylin johto tilanteen näki. Keskusteluun osallistunut nykyinen valtiosihteeri Peter Stenlund vertasi tapausta Norjaan, jossa vastaavanlainen kulusotku sai aikaan suuren julkisen skandaalin. Perussuomalainen raportoi Stubbin avustajan kulusotkusta toissapäivänä.
Ministeriön viestinvaihto
Ulkoministeriön virkamies tiedusteli 15.4.2011 klo 12:52 ulkoministeriön talousjohtajalta Risto Hakoilalta ohjetta ulkoministeri Alexander Stubbin avustajan Lauri Tieralan kulujen käsittelemiseksi. Virkamiehen sähköposti seuraavassa:
Subject: UMIn kansanedustajaehdokkuuteen liittyvät kulut
Tervehdys,
UMIn lehdistöavustajan Sanni Grahn-Laasosen ollessa kansanedustajaehdokkuutensa hoidamiseksi vuosilomalla 1.3.-17.4 hänen tehtäviään hoitaa o.t.o. STUn ma. (1.9.2010-1.9.2011) erikoistutkija Lauri Tierala.
Koska myös UMI on ehdokkaana kysyn, miten menetellään hänen vaalityöhönsö osallistuvan Tieralan kulujen osalta silloin, kun ne liittyvät UMIn vaalikampanjaan? Entä UMIn kampanjaan osallistuminen maakuntakierroksilla: katsotaanko se virkatyöksi vai lomaksi, jollaiseksi Grahn-Laasonen on sen omalta osaltaan mieltänyt?
Vastauksista kiitollisena,
N.N
Talousjohtaja Risto Hakoila vastasi virkamiehen tiedusteluun. Hän liitti vastaanottajien joukkoon silloisen alivaltiosihteerin, nykyisen valtiosihteerin Peter Stenlundin sekä muita henkilöitä. Seuraavassa Hakoilan vastaus, lähetetty 15.4.2011 klo 14:27:
Jokainen tällainen kulu on sisällöltään sellainen, että valtion virasto ei saa niitä maksaa. Ne eivät missään tapauksessa ole valtion menoja.
Vaalikampanjaan osallistuminen kenenkään toimesta ei myöskään missään tapauksessa ole virkatyötä, sen on oltava lomaa, palkatonta virkavapautta tai muuta mahdollista oman ajan käyttöä, jos meillä sellaisia muita tapoja on. Sanni G-L on mieltänyt asian oikein työajan suhteen. Ja samaa linjaa on noudatettava myös kaikkien syntyvien kulujen osalta.
Tämä ei ole leikin asia. Yksityishenkilöiden vaalityö ja sen kulut on erotettava mahdollisimman tarkasti valtiolle tehtävästä työstä ja valtion kuluista. Valtion virastot ja ministeriöt eivät anna vaalitukea yhdenkään puolueen ehdokkaille.
Terveisin Risto
Alivaltiosihteeri Peter Stenlund ymmärsi tilanteen riskialttiuden ja vastasi 15.4.2011 klo 16:32 seuraavasti:
Hei
tämä on potentiaalisesti iso media-asia. Muistan että Norjassa syntyi suuri julkinen skandaali kun muutama ministeri määräsi virkamiehiä mukaan vaalikiertueille. Käytännössä rajanveto voi joskus olla vaikea. Esiintyykö UMI (tai UKKMI) ehdokkaana vai normaalisti ministerinä? Sellaisia tilanteita ei kuitenkaan voi olla kovin monta.
Peter
Kulut puolueelle, ei valtiolle
Valtioneuvuston tiedonannossa täsmennetään sitä tapaa, jolla avustajat voivat tukea vaalikampanjaa käyvää ministeriä:
– Kun valtiosihteeri tai erityisavustaja matkustaa puolueen edustajana tai vaalikampanjaan liittyen, maksaa kaikki matkaan liittyvät matka- ja muut kulut ao. puolue. Kampanjamatkan yhteydessä oleva virkatehtäviin liittyvä lyhyt ohjelma ei tee matkasta virkamatkaa.
Tiedonanto on julkaistu 11.2.2014, mutta kuten talousjohtaja Hakoilan sähköpostikeskustelussa esittämät kommentit osoittavat, nämä säännöt ovat olleet voimassa jo vuonna 2011 ja aiemminkin.
Stubbin vastaus kuittisotkuun
Helsingin Uutisten eilen haastattelema Stubb kertoi, ettei hän teetä avustajillaan vaalityötä. Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa avustajiensa kuluihin, jotka ovat kiistatta syntyneet vaalikampanjoinnin yhteydessä, ja jotka on yritetty laittaa valtion maksettavaksi. Niihin kuuluvat muun muassa Kokoomuksen Toivoristeilylle määrätyn erityisavustaja Jori Arvosen matkaliput, lehdistöavustaja Lauri Tieralan kampanjamatkoihin käytetyt taksikulut ja erityisavustaja Mikko Hautalan maakuntareissut.
Osa kulusummista on pieniä, osa suuria. Yhteenlaskettuna pelkästään näistä kolmesta laskusta kertyy veronmaksajien maksettavaksi noin 500 euron suuruinen summa. Perussuomalaisen toimituksen haltuunsa saamaa aineistoa on runsaasti, ja tässä on käsitelty siitä vain pientä osaa.
Heli-Maria Wiik, Matias Turkkila
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Stubb pani virkamiehet vaalityöhön – matkalaskut valtion piikkiin
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.