Ulkoministeriön talousjohtaja ei pitänyt ulkoministeri Alexander Stubbin avustajan Lauri Tieralan kuluja vuoden 2011 vaalien yhteydessä hyväksyttävinä. Tämä selviää Perussuomalainen-lehden haltuunsa saamasta sähköpostikeskustelusta.

Talousjohtaja Risto Hakoilan mukaan avustajan kampanjamatkoista aiheutuneet kulut eivät ”missään tapauksessa olleet valtion menoja”, eikä ministeriön tullut niitä maksaa. Sähköpostikeskustelusta käy ilmi, miten riskialttiina ministeriön ylin johto tilanteen näki. Keskusteluun osallistunut nykyinen valtiosihteeri Peter Stenlund vertasi tapausta Norjaan, jossa vastaavanlainen kulusotku sai aikaan suuren julkisen skandaalin. Perussuomalainen raportoi Stubbin avustajan kulusotkusta toissapäivänä.

Ministeriön viestinvaihto

Ulkoministeriön virkamies tiedusteli 15.4.2011 klo 12:52 ulkoministeriön talousjohtajalta Risto Hakoilalta ohjetta ulkoministeri Alexander Stubbin avustajan Lauri Tieralan kulujen käsittelemiseksi. Virkamiehen sähköposti seuraavassa:

Subject: UMIn kansanedustajaehdokkuuteen liittyvät kulut

Tervehdys,

UMIn lehdistöavustajan Sanni Grahn-Laasosen ollessa kansanedustajaehdokkuutensa hoidamiseksi vuosilomalla 1.3.-17.4 hänen tehtäviään hoitaa o.t.o. STUn ma. (1.9.2010-1.9.2011) erikoistutkija Lauri Tierala.

Koska myös UMI on ehdokkaana kysyn, miten menetellään hänen vaalityöhönsö osallistuvan Tieralan kulujen osalta silloin, kun ne liittyvät UMIn vaalikampanjaan? Entä UMIn kampanjaan osallistuminen maakuntakierroksilla: katsotaanko se virkatyöksi vai lomaksi, jollaiseksi Grahn-Laasonen on sen omalta osaltaan mieltänyt?

Vastauksista kiitollisena,
N.N

Talousjohtaja Risto Hakoila vastasi virkamiehen tiedusteluun. Hän liitti vastaanottajien joukkoon silloisen alivaltiosihteerin, nykyisen valtiosihteerin Peter Stenlundin sekä muita henkilöitä. Seuraavassa Hakoilan vastaus, lähetetty 15.4.2011 klo 14:27:

Jokainen tällainen kulu on sisällöltään sellainen, että valtion virasto ei saa niitä maksaa. Ne eivät missään tapauksessa ole valtion menoja.

Vaalikampanjaan osallistuminen kenenkään toimesta ei myöskään missään tapauksessa ole virkatyötä, sen on oltava lomaa, palkatonta virkavapautta tai muuta mahdollista oman ajan käyttöä, jos meillä sellaisia muita tapoja on. Sanni G-L on mieltänyt asian oikein työajan suhteen. Ja samaa linjaa on noudatettava myös kaikkien syntyvien kulujen osalta.

Tämä ei ole leikin asia. Yksityishenkilöiden vaalityö ja sen kulut on erotettava mahdollisimman tarkasti valtiolle tehtävästä työstä ja valtion kuluista. Valtion virastot ja ministeriöt eivät anna vaalitukea yhdenkään puolueen ehdokkaille.

Terveisin Risto

Alivaltiosihteeri Peter Stenlund ymmärsi tilanteen riskialttiuden ja vastasi 15.4.2011 klo 16:32 seuraavasti:

Hei

tämä on potentiaalisesti iso media-asia. Muistan että Norjassa syntyi suuri julkinen skandaali kun muutama ministeri määräsi virkamiehiä mukaan vaalikiertueille. Käytännössä rajanveto voi joskus olla vaikea. Esiintyykö UMI (tai UKKMI) ehdokkaana vai normaalisti ministerinä? Sellaisia tilanteita ei kuitenkaan voi olla kovin monta.

Peter

Kulut puolueelle, ei valtiolle

Valtioneuvuston tiedonannossa täsmennetään sitä tapaa, jolla avustajat voivat tukea vaalikampanjaa käyvää ministeriä:

– Kun valtiosihteeri tai erityisavustaja matkustaa puolueen edustajana tai vaalikampanjaan liittyen, maksaa kaikki matkaan liittyvät matka- ja muut kulut ao. puolue. Kampanjamatkan yhteydessä oleva virkatehtäviin liittyvä lyhyt ohjelma ei tee matkasta virkamatkaa.

Tiedonanto on julkaistu 11.2.2014, mutta kuten talousjohtaja Hakoilan sähköpostikeskustelussa esittämät kommentit osoittavat, nämä säännöt ovat olleet voimassa jo vuonna 2011 ja aiemminkin.

Stubbin vastaus kuittisotkuun

Helsingin Uutisten eilen haastattelema Stubb kertoi, ettei hän teetä avustajillaan vaalityötä. Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa avustajiensa kuluihin, jotka ovat kiistatta syntyneet vaalikampanjoinnin yhteydessä, ja jotka on yritetty laittaa valtion maksettavaksi. Niihin kuuluvat muun muassa Kokoomuksen Toivoristeilylle määrätyn erityisavustaja Jori Arvosen matkaliput, lehdistöavustaja Lauri Tieralan kampanjamatkoihin käytetyt taksikulut ja erityisavustaja Mikko Hautalan maakuntareissut.

Osa kulusummista on pieniä, osa suuria. Yhteenlaskettuna pelkästään näistä kolmesta laskusta kertyy veronmaksajien maksettavaksi noin 500 euron suuruinen summa. Perussuomalaisen toimituksen haltuunsa saamaa aineistoa on runsaasti, ja tässä on käsitelty siitä vain pientä osaa.

Heli-Maria Wiik, Matias Turkkila