Käytännössä liitesiirto mahdollistaa paremman liikkumavaran jäsenvaltioille susipopulaation hallinnassa, ja toisaalta muutos parantaa suden ja ihmisen rinnakkaiseloa. Erityisesti Suomelle liitesiirto tulee olemaan merkittävä, sillä sudenmetsästys on ollut oikeuden päätösten vuoksi jäissä jo vuosia.
– Aiemmin sanottiin, että liitesiirto on tekemätön paikka. Nyt Suomenkin vahvalla vaikuttamisella järki viimein voittaa EU:ssa. Tämän eteen on tehty paljon työtä, perussuomalaisten kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jenna Simula iloitsee.
Terve ihmispelko on pedon turva
Suden kannanhoidollista metsästystä on tehty Suomessa viimeksi vuonna 2016, minkä jälkeen susivahingot ovat kasvaneet merkittävästi ja susien pihakäynnit lisääntyneet. Erityisesti lammastilallisia on päätynyt jopa lopettamaan elinkeinonsa susitilanteen vuoksi. Metsästyskoiria on joutunut suden suuhun jopa siinä määrin, ettei koiria ole voitu käyttää lainkaan metsästyksessä, mikä on vaarantanut esimerkiksi perinteisen hirvenmetsästyksen eri puolilla Suomea.
Paikoin on järjestetty koulukuljetuksia susien hakeutuessa asutusalueiden läheisyyteen, ja tilanne on muodostunut täysin kestämättömäksi erityisesti maaseudulla.
– Terve ihmispelko on pedon turva. Suurpedot kuuluvat metsiin, eivät ihmisten pihoille, lasten kouluteille tai haittaamaan elinkeinoja. Ihmisarkuutta lisätään vain metsästämällä. Tämä päätös on suomalaisen metsästyskulttuurin ja suden itsensäkin etu, Simula painottaa.
Ei enää kiilusilmäistä sudensuojelua
Simula sanoo, että valmistelu metsästyslain muuttamiseksi on tärkeää aloittaa mahdollisimman pian, jotta hallituksen esitys voidaan saada eduskuntaan jo tulevana syksynä. Se tarkoittaa, että suden poikkeusluvista tulee jatkossa pyyntilupia ja ympärivuotisesta rauhoitusajasta luovutaan. Simulan mukaan nyt siirrytään siis tiukasta sudensuojelusta sudenmetsästykseen.
– Ei enää kiilusilmäistä sudensuojelua, vaan kestävää, kannanhoidollista sudenmetsästystä. Näin saadaan sudelle ihmisarkuus takaisin ja ennaltaehkäistään susivahinkoja. Ylipäänsä metsästyksellä myös lisätään suojelun hyväksyttävyyttä. Kukaanhan ei ole edelleenkään metsästämässä sutta sukupuuttoon, Simula huomauttaa.
Maa- ja metsätalousvaliokunnassa on parhaillaan käsittelyssä myös muita suurpetoja koskeva lakimuutos, jonka tavoitteena on mahdollistaa karhun ja ilveksen metsästys.