Enemmistö suomalaisista uskoo sote-uudistuksen johtavan palveluiden huonontumiseen. Asia selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreesta selvityksestä, johon haastateltiin vajaata tuhatta vastaajaa.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreimmassa vuoden 2013 Ilmapuntari-tutkimuksessa selvit­ettiin suomalaisten suhtautumista kunta- ja sote-uudistukseen sekä joukkoon muita kuntia koskevia asioita.
Väestöstä vain kuudennes (16 %) otaksuu sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden paranevan. Enemmistö (59 %) uskoo, että palvelut heikkenevät nykyisestä. Tämä osaltaan selittää sitä, miksi kansalaiset antavat sote-uudistuksen tähänastiselle toteutukselle varsin heikon yleisarvosanan, tutkimuksessa todetaan.

Heikko arvosana

Kansalaisten kouluarvosana sote-uudistukselle on 5,7 ja kuntauudistukselle 5,65. Hallituspuoluieden kannattajat antavat keskimäärin arvosanaksi 6 ja oppositopuolueiden kannattajat vitosen. Kuntauudistus saa nelosen peräti 24 prosentilta ja sote-uudistus 21 prosentilta vastaajista.
http://www.kaks.fi/node/6708
Tutkimuksessa selvitettiin myös, miten vastaajat suhtautuvat hoitopalvelujen eri tarjoajiin. Enemmistö tuntuu ajattelevan, että palvelutarjoajalla ei ole merkitystä, koska hyvää hoitoa saa kaikkialla. Tulos on huomionarvoinen, sillä kunnalliseen terveydenhuoltoon on kohdistettu suuresti arvostelua, tutkimuksen tilaaja tulkitsee.

Veli-Pekka Leskelä