Suomeen on saatu nyt uusi hallitus, joka ryhtyy nostamaan Suomea ahdingosta neljän hukatun vuoden jälkeen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen virkaan perjantaina aamupäivällä.

Perussuomalaisista ministereiksi nimitettiin ulkoministeri Timo Soini, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä, työ- ja oikeusministeri Jari Lindström ja puolustusministeri Jussi Niinistö.

Hallituksen työ alkaa välittömästi. Sipilä kertoi, että hallitus jatkaa heti maanantaina työtä strategisten kärkihankkeiden parissa. Samalla sovitaan myös hallituksen toimintatavoista.

Säästöt kohdistettu
paremmin kuin 1990-luvulla

Hallitukselta kysyttiin yhä tuntuvista säästöistä ja kysyttiin arviota lausunnosta, jonka mukaan etuuksien leikkaukset nousisivat 1990-luvun leikkausten tasolle. Sipilä vastasi, että säästöjä on jumpattu niin oikeudenmukaisiksi kuin on osattu. Lapsilisiin ei koskettu, takuueläkettä nostettiin ja omaishoitoa laitettiin kuntoon. Omaishoito oli erityisesti perussuomalaisten ajama aihe.

Sipilän mukaan tärkeintä on, että vastapainona tehtävin aktiivisin toimin saadaan työllisyysaste nousuun.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) korosti, että nyt säästöt jakaantuvat kahteen vaiheeseen eivätkä tule yhdellä kerralla kuin 1990-luvulla. Se tasoittaa niiden vaikutusta. 1,6 miljardin kasvupaketti
auttaa loikkaan kohti tavoitteita.

– On pyritty mahdollisimman oikeudenmukaisiin ratkaisuihin, jotka tasapainottavat Suomen talouden ja
jälleenrakentavat maatamme.

Sotella tärkeä rooli

Soini korosti sote- ja kuntauudistusten merkitystä. Kun uudistukset saadaan läpi, saa talous väljyyttä ja elpyy taas.

– Jos jatkaisimme entiseen malliin ja velkaantuisimme 7 miljardia joka vuosi, niin ainakin maaseututaustaiset, kuten minä, ymmärtävät, että jos ensin myydään metsät, sitten pellot – niin lopulta myydään koko mökki.

Soini kertoi, että hallitukseen kaivattu luottamusliima syntyi lukuisten keskinäisten istuntojen aikana, joissa johtajat olivat pitempään kuin kotonaan.

– Kolme erilaista persoonaa täydentää toisiaan. Kiekkojoukkueessakin pitää jonkun syöttää, joku runttaa ja joku tekee maalin, Soini vertasi.

Hyvät yhteistyösuhteet
kaikkiin suuntiin

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) kertoi, että 1,6 miljardin elvytyspakettiin etsitään rahaa myös EU:n kasvurahastosta lähinnä liikenneinfran rakentamiseen, mutta myös pieni- ja keskikokoisten
yritysten rahoitukseen.

– Näillä yrityksillä on vaikeaa saada rahoitusta ja EU-rahalla voidaan parantaa rahoituksen ehtoja.

Itar-Tassin toimittaja kysyi myös, muuttuuko Suomen linjassa jokin ulkopoliittisesti. Soini vastasi, että Suomella on ulkopoliittisesti aina pitkä linja kaikkiin suuntiin hallituksen ja tasavallan presidentin
kanssa yhteistyössä.

– Haluamme hyvät yhteistyösuhteet kaikkiin suuntiin ja Venäjän kanssa, joka on suuri kauppakumppani. Mutta jos jotakin arvostelun aihetta ilmenee, asiat voidaan sanoa suoraan, Soini painotti ja mainitsi esimerkiksi Krimin pakkoliitoksen Venäjään.

VELI-PEKKA LESKELÄ