Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Juho Eerolan mielestä Suomen ei pidä vastaanottaa laittomasti EU:hun saapuvia turvapaikanhakijoita. EU-komissio haluaa ohjata yhteensä 40  000 Italiaan ja Kreikkaan saapuvaa turvapaikanhakijaa muihin EU-maihin. Suomeen heistä ohjattaisiin vajaat 800 henkilöä.

– Mielestäni Suomen ei pidä ottaa näitä pakolaisia. EU-komissio ei määrää itsenäisen valtion asioita. Meillä Suomessa on kiintiöpakolaisjärjestelmä, jonka pohjalta olemme ottaneet viime vuosina noin 750-1 050 kiintiöpakolaista. Se on ollut meidän osuutemme kansainvälisessä taakanjaossa, Eerola sanoo.

Suomen lisäyksistä voidaan Eerolan mielestä puhua vasta sen jälkeen kun kaikki EU-maat alkavat ottamaan kiintiöpakolaisia.

– Nyt iso osa maista ei ota minkäänlaisia kiintiöpakolaisia, Eerola huomauttaa.

Dublinin sopimus huomioitava

EU:n ehdotus tulee käsiteltäväksi kesäkuun aikana. Eerolan mukaan Dublinin sopimus pitää ottaa huomioon kun EU-komissio yrittää jakaa pakolaisia.

– Dublinin sopimuksen mukaan kaikki velvoitteet turvapaikanhakemuksen käsittelystä kuuluu sille maalle, johon hakija on ensiksi saapunut, Eerola selvittää.

EU on varaamassa 240 miljoonan euron paketin hajasijoittaakseen pakolaista eri EU-maihin. Jakoperuste määräytyisi maiden asukasluvun, bruttokansantuotteen ja työttömyysasteen mukaan. Maat saisivat siten 6 000 euroa vastaanotettua pakolaista kohden.

– Maksamme joka vuosi EU:lle miljardi enemmän kuin mitä se antaa takaisin. Sitten EU kustantaa tämmöisiä kohteita. Meidän omaa rahaamme se on mitä sieltä tarjotaan. Se ei kuitenkaan riitä kattamaan turvapaikanhakijoista aiheutuvia kustannuksia, Eerola huomauttaa.

Suomi ei ole vastuussa

Eerolan mielestä Suomi ei ole vastuussa Välimeren yli laittomasti maahan pyrkivästä ihmisvirrasta.

– En näe siihen mitään syytä. Afrikan ja Lähi-idän maat ovat itse sössineet asiansa lähtömaissa. Se ei ole millään tavalla Suomen vika tai meidän vastuullamme. Me voimme ottaa ihmisiä vastaan, jos me haluamme, Eerola painottaa.

Lähtömaat ovat Eerolan mukaan itse vaikuttaneet siihen, että sieltä on pakko lähteä, vaikka sinne on annettu kehitysapua vuosikaudet.

– Mitään rakenteita ei ole avusta huolimatta saatu muutettua ja se on johtanut siihen, että tilanne siellä on pahentunut ja tulee pahentumaan. Suurin ongelma on hallitsematon väestön kasvu, jonka takia siellä ei ole enää kunnollisia elinolosuhteita. Näissä maissa pitäisi saada kuntoon perhepolitiikka ja neuvolajärjestelmä.

MIKA RINNE

Tagit