Presidenttien esivaalikisaa käyvää Bernie Sandersia vastaan tähdätyt media- ja ääntenlaskutemput eivät ole onnistuneet kääntämään vahvaa trendiä. Neljän esivaalin jälkeen on tämä puolueensisäinen iäkäs oppositiomies johdossa ja mielipidetutkimukset supertiistain suhteen lupailevat johdon kasvua. FT Pekka Kauppala analysoi tilannetta Suomen Uutisille.

Yhdysvaltain suurimmassa osavaltiossa Kaliforniassa on Sandersin etumatka 15–20% ja Texasissakin 5-15 %. Koska gallupit eivät ole ainakaan Sandersin hyväksi ”tohtoroituja”, viittaa tämä vahvasti hänen läpimenoonsa Trumpin haastajaksi.

Erityisen heikosti on kehittynyt miljardööri Michael Bloombergin huippukallis ja suurmedian sekä puoluejohdon tukema kampanja. Kuten vastaavassa tapauksessa Jeff Bushin kampanjan kanssa republikaanipuolueen esivaaleissa 2016, näyttää rahan ja vallan liitto kyvyttömältä vääntämään voimaansa kansansuosioksi. Puoluejohdon temppu päästää Bloomberg sääntöjen vastaisesti Nevadan esivaalien (jonne B. ei ollut rekisteröitynyt) suureen vaalikeskusteluun osoittautui jopa bumerangiksi: väsynyt ja kivettynyt esiintyminen romutti jättiläismäisen tv-mainoskampanjan vaikutuksia.

Donald Trump on omilla ja tiiminsä lausunnoilla selvästi pyrkinyt tukemaan Sandersia Trumpin arkkivastustajiinsa kuuluvia Bloombergia ja Barack Obaman varapresidentti Joe Bideniä vastaan. Tvittaukset ja haastattelut ovat olleet tähdätyt huijauksien paljastamiseksi, joilla on yritetty kaataa Sandersia. Hyvästä syystä, sillä suurmedian ja globaalien konsernien into taistella Trumpia vastaan ainakin väljähtäisi riippumattoman Sandersin ollessa loppuotteluvastustajana.

Silti olisi ennenaikaista arvella, että Trump voittaa helposti Sandersia vastaan. Marraskuun vaalitulos on täysin avoin.

PEKKA KAUPPALA


Lue lisää supertiistain asetelmista täältä >