Suomen Afganistanin suurlähettiläs Hannu Ripatti totesi Ylelle, että parin viimeisen vuoden aikana afganistanilaisissa terroriteoissa on ollut paljon vähemmän siviiliuhreja, kuin esimerkiksi liikenteessä kuolleita. Suurlähettiläs ei kuitenkaan ota kantaa turvapaikanhakijatilanteeseen, sillä se kuuluu hänen mukaansa Sisäministeriölle, Maahanmuuttovirastolle ja Suomen oikeuslaitokselle.

Ripatti kertoo kuitenkin, että tilastojen mukaan turvallisuustilanne suurimmissa kaupungeissa kuten Kabulissa on hieman parantunut. Epävakaisuus on toisaalta lisääntynyt, sillä Taliban on siirtänyt taisteluitaan uusille alueille. Taisteluiden insentiteetti ei suurlähettilään mukaan ole kovin korkea.

– Jos puhutaan siitä, minkälainen paikka maa on tavalliselle afganistanilaiselle, se ei ole läheskään niin vaarallinen paikka kuin henkilölle, jonka kidnappaajat katsovat hyväksi rahanlähteeksi. Sellaisen kuten minä, hän sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Ulkomaalaiset ja rikkaat ovat hänen mukaansa täysin eri tilanteessa. Alemmalla keskiluokalla ja köyhillä ei ole läheskään niin suurta vaaraa.

– Muistan, kun viime tammikuussa oli niin sanottu ambulanssi-isku. Olin liikkeellä kaupungilla hieman sen jälkeen. Katsoin, kun torilla hyörinä meni ihan normaaliin tahtiin. Muistan vaan, kun siellä oli ne appelsiinikeot, jotka näyttivät niin herkullisilta, hän tarkentaa.

Tuhoisasta ambulanssi-iskusta Yle kertoi, että tammikuun lopulla Kabulissa tehtiin yksi viime vuosien tuhoisimmista iskuista: Yli 100 ihmistä kuoli ja yli 230 haavoittui, kun Talibanin itsemurhapommittaja räjäytti ambulanssin vilkkaalla kadulla.

Ristiriitaisia lausuntoja

Ripatti ottaa Ylen haastattelussa kantaa myös ristiriitaisiin maa-arvioihin, joita on muiden muassa esitetty HS:ssä ja Ylellä.

HS:n Vieraskynässä 17.8. ulkoasiainsihteeri Olli Nurmi kertoo, että tänä vuonna on nähty monia viitteitä siitä, että konfliktin osapuolten halu pohjustaa rauhanprosessia on suurempi kuin aiemmin.

Yle puolestaan haastatteli Päivän Kasvo -ohjelmassaan 11.7 Olli Ruohomäkeä, joka antoi Afganistanin turvallisuustilanteesta täysin erilaisen kuvan.

Suurlähettilään mukaan Ruohomäki saattoi puhua Ulkopoliittisen Instituutin nimissä ilman virkavastuuta. Ripatin mukaan Ruohomäki näkee Afganistanin alueena, jossa Taliban voi operoida.

Ykkösaamun haastattelun lopussa suurlähettiläs Ripatti kertoo tilannetta kuvaavan faktan:

– Parin viimeisen vuoden aikana Afganistanilaisissa terroriteoissa on ollut paljon vähemmän siviiliuhreja, kuin esimerkiksi liikenteessä kuolleita. Vastaavasti, jos lasketaan nämä siviiliuhrit ja murhat, jota YK:n United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) tilastoi, päästään samaan lukumäärään joka on esimerkiksi Meksikon ja Kolumbian rajamailla.

Maahanmuuttovirasto kertoo käyvänsä parhaillaan läpi YK:n pakolaisjärjestön uutta linjausta Afganistanista ja muuttaa toimintaansa tarpeen mukaan. Tällä välin Migri ei tee päätöksiä afganistanilaisten turvapaikkahakemuksista.

UNHCR julkaisi uudet, Afganistania koskevat linjauksensa 30. elokuuta. Myös poliisi kertoo Twitterissä, ettei ole lähipäivinä palauttamassa ihmisiä Afganistaniin.

Heli-Maria Wiik