

Turkin ja Syyrian rajalla käy kuhina. / LEHTIKUVA
Syyrian pakolaiset eivät halua Ruotsista kotimaan epävarmuuteen – sen sijaan paluumuuttajien virta Turkista Syyriaan kiihtyy
Suhtautuminen pakolaisiin on muuttunut Euroopassa ja se näkyy jo politiikan valtasuhteissa. Siksi johdon vaihtuminen Syyriassa nosti välittömästi esiin kysymyksen maasta paenneiden kotiinpaluusta. Esittämättä on kuitenkin jäänyt retorinen kysymys siitä, miksi kukaan haluaisi muuttaa hyvinvointivaltion runsaudesta kotimaan leivättömän pöydän ääreen. Syyrian jälleenrakentamisen maksajasta ei ole tietoa, vaikka sormi perinteisesti osoittaakin EU:n suuntaan.
Södertäljen monikulttuurisen kaupungin asukkaista 8,1 prosenttia on syyrialaisia. Tavalla tai toisella Syyriaan liitoksissa olevia assyrialaisia ja syriaaneja on heitäkin paljon. Ulkomailla syntyneistä ruotsalaisista itse asiassa suurin osa on lähtöisin Syyriasta, lähes 200 000 ihmistä.
Ruotsi on monen muun Euroopan maan tavoin laittanut syyrialaislähtöisten turvapaikkahakemusten käsittelyn tauolle ja se on herättänyt huolta niiden kaupunkilaisten keskuudessa, jotka ovat saaneet karkotuspäätöksen tai joiden turvapaikkaprosessi on kesken.
Avustukset pitävät Pohjoismaissa
Exodus pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta sisällissodan raunioille on käytännössä tuskin luultavaa ja ihan inhimillisistä syistä. Paluu Syyriaan tietäisi monessa tapauksessa tukien sekä avustusten loppua ja siten epävarmuutta elannosta.
– Olen saanut useita puheluita ja kysymyksiä ja siitä, miltä tilanne nyt näyttää ja millaisia oikeudellisia näkemyksiä on olemassa, sanoo juristi Marie Barsoum SVT:n uutisissa.
Suojelun tarve muuttunut
Syyrian vallankumous tapahtui tilanteessa, jossa Ruotsin turvapaikkapolitiikkaan on odotettavissa suuria muutoksia. Tämän takaavat Tidö-puolueet eli ruotsidemokraattien tukema porvarihallitus.
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson huomauttikin heti Syyrian vallankumouksen jälkimainingeissa, että Ruotsissa on paljon ihmisiä, jotka iloitsivat täysin rinnoin vallan vaihdoksesta. Hänellä oli viesti riemuitsijoille:
– Tässä olisi teille tilaisuus lähteä kotiin.
Åkessonin mukaan olisi aiheellista ottaa tarkasteluun myös sellaisten henkilöiden tilanne, joilla on jo myönnetty Ruotsissa turvapaikka Syyrian heikon ihmisoikeustilanteen vuoksi. Suojelun tarve on Åkessonin mukaan nyt selvitettävä muuttuneen tilanteen pohjalta.
Syyrialaiset poistuvat Turkista
Syyrian sisällisodan puhkeamisen jälkeen maasta on paennut Turkkiin kolme miljoonaa ihmistä. Varsinkin viime vuosina pakolaisten ja turkkilaisten välillä on ollut paljon kitkaa ja jopa suoranaisia väkivaltaisuuksia. Siitäkin huolimatta paluu mietityttää:
– Siellä ei ole, työtä, sähköä tai vettä. Eikä johtajaa, kukahan sekin lienee, ei aavistustakaan, pohdiskelee Mahmut Cabul AP:n uutisissa. Hän pakeni kymmennen vuotta sitten Alepposta Syyrian hallituksen ja sekalaisten vastarintajoukkojen väkivaltaa.
Joulukuun loppuun mennessä Turkista oli Bashar Assadin hallinnon kaaduttua kuitenkin poistunut yli 30 000 pakolaista. Jopa kolmannes heistä on syntynyt Turkissa. Päivittäin rajan on ylittänyt 5 000 paluumuuttajaa.
Syyrialaisten kotiinpaluuta on helpotettu siten, että he voivat käydä Turkissa kolme kertaa kotiin paluutaan seuraavan puolen vuoden aikana.
“Köyhän miehen kokaiini”
Assadin ajan talous perustui Syyriassa mitä ilmeisimmin Iranin ja Venäjän tukeen sekä huumeiden valmistukseeen ja kauppaan. Huumekaupan tulot Assadin eliitille ja rikollisliigoille olivat vuosittain luokkaa 5 miljardia euroa.
Tulot olivat peräisin amfetamiinin kaltaisen Captagonin valmistuksesta. Tuotetta kutsuttiin Lähi-idässä myös nimellä “köyhän miehen kokaiini”, koska myös arabimaiden työväestöllä oli varaa sen käyttöön.
Ahmed al-Sharaan vallankumoushallinto on luvannut tuhota huumeisiin liittyvän liiketoiminnan Syyriassa. Kun muutkin valtion ja kansan tulonlähteet ovat ilmeisen kortilla, herää tietysti kysymys, kuka kustantaa Syyrian jälleenrakennuksen sekä maahan palaavien pakolaisten elon ja olon.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Captagon Syyrian jälleenrakennus paluumuuttajat Mahmut Cabul Marie Barsoum syriaanit pakolaiset Euroopassa Syyrian vallankumous Ahmed al-Sharaa Tidö-puolueet pakolaisten kotiinpaluu Bashar al-Assad assyrialaiset turvapaikkahakemus karkotukset huumekauppa Jimmie Åkesson oleskelulupa Ruotsidemokraatit Turkki
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.