Brittilehti Telegraphille antamissaan haastatteluissa taloustieteen nobelistit kertovat melko suorasukaisesti, mikä euroalueella on mennyt vikaan – ja mitä pitäisi tehdä.

– Käsillä on riski lamasta, joka jättäisi jopa Japanin kadotetun vuosikymmenen varjoonsa. Euroalueen talous on 20 prosenttia kasvutrendinsä alapuolella, professori Joseph Stiglitz kertoo Telegraphille.

Stiglitz kertoo, että euroalue tarvitsee yhteiset velkakirjat, mutta tähän suuntaan on liikuttu hyvin vähän.

– Olen hyvin huolissani yhteisvaluutta-alueen tulevaisuudesta, eikä tässä ole vielä mukana geopoliittisten jännitteiden vaikutuksia, Stiglitz jatkaa.

Valmiussuunnitelma eurosta eroamiselle

Professori Christopher Sims ei usko taantumassa kaikkien säästämisen yhtä aikaa tuovan ratkaisua. Erityisen suorat näkemykset hänellä on kriisimaille.

– Jos minä neuvoisin Kreikkaa, Portugalia tai jopa Espanjaa, kehottaisin näitä laatimaan valmiussuunnitelmaa eurosta eroamiselle, hän kertoo.

Hänen mielestään eurojäsenyydessä ei ole mieltä, jos talouden shokit tulevat aina vain kertaluokkaa kovempana vastaan. Sims toki myöntää, että euroerosta tulee kustannuksia, mutta niin tulee myös jäsenyydestä.

– Eurooppalaiset ovat luoneet kultakantaakin huonomman järjestelmän, Sims jatkaa.

Kultakannasta luovuttiin Euroopassa 1930-luvulla niin ikään talouskriisin aikana.

Henri Myllyniemi