Tanskalaiset hylkäsivät kansanäänestyksessä EU:n yhdentymisen sisä- ja oikeusasioissa. Ei-ääniä tuli 53,1 prosenttia. Tanskan kansanpuolue saattaa hyötyä tanskalaisten mielipiteen vaihduttua, sillä kansanäänestystä sorvatessa arveltiin kyllä-äänien voittavan.

Ei-äänien voitto on asiantuntijoiden mukaan johtunut pääosin kahdesta asiasta: Pariisin terrori-iskujen sarjasta, sekä tämän vuoden ajan velloneesta pakolaiskriisistä. Eurokriittisten brittien on myös arveltu nostavan Tanskan kansanäänestyksen tulos esille omassa kampanjassaan Ison-Britannian EU-jäsenyyden jatkosta. Briteille on luvattu kansanäänestys siitä, jatkaako kuningaskunta EU-jäsenenä vai ei.

– On mahtavaa nähdä poliittisen eliitin saavansa kuonoon näin empaattisesti. Toivottavasti myös meidän brittien virkaveljet kokevat saman kohtalon, Nigel Farage riemuitsi.

Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen kampanjoi itse kyllä-äänien puolesta. Hän kertoi myös ponnistelevansa Ison-Britannian pääministeri David Cameronin puolesta, jotta Iso-Britannia säilyisi EU-jäsenmaana.

Henri Myllyniemi