

LEHTIKUVA, FB
Tapahtui mitä hyvänsä, syy on aina ilmastonmuutos – Olli Pusa moittii tarkoitushakuista julkista keskustelua
Yhteiskuntatieteiden tohtori Olli Pusa ottaa useassa kirjoituksessaan kantaa Australian metsäpaloihin sekä yliyksinkertaistavaan julkiseen keskusteluun.
Australian rajut metsäpalot on julkisessa keskustelussa suorasukaisesti kytketty ilmastonmuutokseen. Yliyksinkertaistava päätelmäketju on Pusan mukaan virheellinen.
– Riita lähti siitä, kun valtamedia eli Yle ja Hesari etunenässä alkoivat julistaa, että Australiassa riehuvat metsäpalot ovat ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen syytä. Tuollainen propaganda sai osakseen kritiikkiä, josta ilmastonmuutoksen propagoijat vetivät herneet nenäänsä, Pusa kirjoittaa blogissaan.
Pusa taustoittaa asiaa toisessa kirjoituksessaan:
– Kun Brasiliassa oli metsäpaloja, suomalainen media syytti Brasiliaa asiasta ja julisti, että maailman keuhkot olivat tulessa. Syyksikin keksittiin ilmastonmuutos. Todellisuudessa kyse oli suurimmassa osassa tapauksia normaalista viljelysmaan kulottamisesta ennen sadekautta. Vähin äänin nuo median valheet painettiin pimentoon.
– Kaliforniassa jokin aika sitten oli laajoja tulipaloja. Nekin tietenkin olivat muka seurausta ilmaston muutoksesta. USA:n presidentti Trump arvosteli toimintaa ja viittasi Suomeen esimerkkimaana. Suomessa korjataan metsistä pois sellaista puuaineista, joka toimii palokuormana ja levittää metsäpaloja.
– Sen sijaan, että Suomessa media olisi pannut tyytyväisenä merkille, että Suomea ja sen toimintaa kehuttiin, media haukkui Trumpia ja naureskeli hänen termeilleen, jotka suomennettiin ”haravoinniksi”. Vasta kun metsäalan ammattilaiset totesivat Trumpin käyttäneen aivan oikeita termejä, juttu painui unohduksiin.
– Nyt siis Australiassa palaa ja taas syyksi väitetään ilmastonmuutosta. Media levittää tällaista käsitystä. Median jutut ovat kuitenkin samanlaista puppua kuin aikaisemmissa tapauksissa. Australiassa on kritisoitu metsien hoidon surkeaa tilaa. Esimerkiksi metsien ylijäämäkuormaa ei ole kulotettu kuten aikaisemmin ilmeisesti siksi, että ympäristöihmiset julistavat sen aiheuttavan hiilidioksidikuormaa. Siksi palot leviävät nyt normaalia helpommin.
Pusan mukaan Australian metsäpalot ovat osoittautunet kiusalliseksi aiheeksi ilmastonmuutosta propagoiville poliitikoille ja medioille.
– Meille tuutataan joka mediasta, että Australian palot ovat seurausta ilmastonmuutoksesta. Kun esitetään kyseistä väitettä kumoavia tietoja, aggressiiviuus ilmastonmuutoskiihkoilijoiden keskuudessa kasvaa.
Olli Pusa on yhteiskuntatieteiden tohtori ja sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymä vakuutusmatemaatikko.
Myös puheenjohtaja Jussi Halla-aho otti aiemmin FB-kirjoituksessaan kantaa Australian paloihin.
– Useimmissa maissa metsät palavat hallitsemattomasti siksi, että niitä ei hoideta harvennushakkuilla, eikä niissä ole metsätaloutta palvelevaa metsätieverkostoa estämässä palojen leviämistä. Suomessa juuri metsätalous on käytännössä lopettanut metsäpalot, Halla-aho kirjoitti ja jatkoi: Ilmastohörhöily ei ole ainoastaan tyhmää, se on myös vaarallista niin taloudelle kuin ihmisille ja luonnollekin. Jos leikimme, että metsäpalot muualla maailmassa johtuvat ilmastonmuutoksesta ja lakkaamme tämän vuoksi käyttämästä metsiämme ja huolehtimasta niistä, metsät palavat kohta meilläkin.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mitäpä jos lukija päättäisi vasta jutun lukemisen jälkeen, maksaako jutusta vai ei? – Swish-journalismi tekee tuloaan Ruotsiin
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.