Yhteiskuntatieteiden tohtori Olli Pusa ottaa useassa kirjoituksessaan kantaa Australian metsäpaloihin sekä yliyksinkertaistavaan julkiseen keskusteluun.

Australian rajut metsäpalot on julkisessa keskustelussa suorasukaisesti kytketty ilmastonmuutokseen. Yliyksinkertaistava päätelmäketju on Pusan mukaan virheellinen.

– Riita lähti siitä, kun valtamedia eli Yle ja Hesari etunenässä alkoivat julistaa, että Australiassa riehuvat metsäpalot ovat ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen syytä. Tuollainen propaganda sai osakseen kritiikkiä, josta ilmastonmuutoksen propagoijat vetivät herneet nenäänsä, Pusa kirjoittaa blogissaan.

Pusa taustoittaa asiaa toisessa kirjoituksessaan:

– Kun Brasiliassa oli metsäpaloja, suomalainen media syytti Brasiliaa asiasta ja julisti, että maailman keuhkot olivat tulessa. Syyksikin keksittiin ilmastonmuutos. Todellisuudessa kyse oli suurimmassa osassa tapauksia normaalista viljelysmaan kulottamisesta ennen sadekautta. Vähin äänin nuo median valheet painettiin pimentoon.

– Kaliforniassa jokin aika sitten oli laajoja tulipaloja. Nekin tietenkin olivat muka seurausta ilmaston muutoksesta. USA:n presidentti Trump arvosteli toimintaa ja viittasi Suomeen esimerkkimaana. Suomessa korjataan metsistä pois sellaista puuaineista, joka toimii palokuormana ja levittää metsäpaloja.

– Sen sijaan, että Suomessa media olisi pannut tyytyväisenä merkille, että Suomea ja sen toimintaa kehuttiin, media haukkui Trumpia ja naureskeli hänen termeilleen, jotka suomennettiin ”haravoinniksi”. Vasta kun metsäalan ammattilaiset totesivat Trumpin käyttäneen aivan oikeita termejä, juttu painui unohduksiin.

– Nyt siis Australiassa palaa ja taas syyksi väitetään ilmastonmuutosta. Media levittää tällaista käsitystä. Median jutut ovat kuitenkin samanlaista puppua kuin aikaisemmissa tapauksissa. Australiassa on kritisoitu metsien hoidon surkeaa tilaa. Esimerkiksi metsien ylijäämäkuormaa ei ole kulotettu kuten aikaisemmin ilmeisesti siksi, että ympäristöihmiset julistavat sen aiheuttavan hiilidioksidikuormaa. Siksi palot leviävät nyt normaalia helpommin.

Pusan mukaan Australian metsäpalot ovat osoittautunet kiusalliseksi aiheeksi ilmastonmuutosta propagoiville poliitikoille ja medioille.

– Meille tuutataan joka mediasta, että Australian palot ovat seurausta ilmastonmuutoksesta. Kun esitetään kyseistä väitettä kumoavia tietoja, aggressiiviuus ilmastonmuutoskiihkoilijoiden keskuudessa kasvaa.

Olli Pusa on yhteiskuntatieteiden tohtori ja sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymä vakuutusmatemaatikko.

Myös puheenjohtaja Jussi Halla-aho otti aiemmin FB-kirjoituksessaan kantaa Australian paloihin.

– Useimmissa maissa metsät palavat hallitsemattomasti siksi, että niitä ei hoideta harvennushakkuilla, eikä niissä ole metsätaloutta palvelevaa metsätieverkostoa estämässä palojen leviämistä. Suomessa juuri metsätalous on käytännössä lopettanut metsäpalot, Halla-aho kirjoitti ja jatkoi: Ilmastohörhöily ei ole ainoastaan tyhmää, se on myös vaarallista niin taloudelle kuin ihmisille ja luonnollekin. Jos leikimme, että metsäpalot muualla maailmassa johtuvat ilmastonmuutoksesta ja lakkaamme tämän vuoksi käyttämästä metsiämme ja huolehtimasta niistä, metsät palavat kohta meilläkin.

SUOMEN UUTISET