Eurooppalaiset poliitikot eivät ole tarpeeksi valmentaneet kansalaisia hiilettömän teknologian tuomiin muutoksiin, sanoo komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans talouslehti Financial Timesille antamassaan haastattelussa. Hänen mukaansa muutosta voi verrata teolliseen vallankumoukseen.

Timmermans kertoi, että muutos täysin hiilen varassa olevasta taloudesta siirtyminen hiilettömään talouteen ei ole pieni muutos. Se on hänen mukaansa mannerlaattojen siirtymän veroinen muutos yhteiskunnissamme.

EU pyrkii hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä.

Mittavat investoinnit

Timmermans kertoi FT:lle hiilettömän talouden vaativan mittavia investointeja niin julkiselta kuin yksityiseltäkin sektorilta. EU:n kapasiteetti ei tähän riitä.

Hän sanoi, että muutos on kipeä hiilestä riippuvaisille maille. Näiden maiden hallitusten tulisi valmentaa kansalaisiaan muutokseen.

– Vaikka hallitukset eivät tekisi mitään niin se ei tarkoita, etteikö muutosta tulisi, Timmermans sanoi viitaten hiilen käytön lopettamiseen.

Timmermans antoi ymmärtää, että EU: ulkorajalla tehdään hintakorjauksia, jos kauppakumppani ei toimi tarpeeksi ilmastonmuutosta vastaan. Tämä kielii hiilitullien käytöstä.

Henri Alakylä