Puoluetyömies Matti Putkonen (ps.) toteaa pääministeri Sanna Marinin (sdp.) ilmastosopukommenttien olevan virheellisiä.

– Suomen hallituksen päätavoite vuodenvaihteessa päättyvällä EU-puheenjohtajakaudella oli ilmastositoumus. Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan tavoite saavutettiin torstain kokouksessa, Matti Putkonen toteaa tiedotteessa.

– Totuus on toisenlainen. Huippukokouksen lopputulema oli pettymys, vastoin pääministerin vakuutteluja. Marin jatkoi edeltäjänsä disinformaatiolinjalla. ”Eurooppa-neuvosto on hyväksynyt EU:n tavoitteen olla ilmastoneutraali vuonna 2050”, Marin hehkutti ja korosti suurta saavutusta. Fakta on, että Eurooppa-neuvosto ei määritelmällisesti päässyt sopuun ilmastoneutraalisuustavoitteesta. Näin siksi, että neuvoston päätökset edellyttävät yksimielisyyttä. Puola ilmoitti, ettei se kannata päätösesitystä, muistuttaa Putkonen.

– EU:n talousveturi Saksa lisää merkittävästi kivihiilituotantoaan. Sillä ei ole aikomustakaan ajaa kivihiilituotantoaan alas vuoteen 2050 mennessä. Saksa on luopumassa ydinvoiman käytöstä ja tuulivoiman lisärakentaminen on, kansalaisten ja ympäristöjärjestöjen vastustuksen vuoksi jäissä. Saksassa tuulivoimaloita vastustetaan, koska korkeat rakennelmat pilaavat maiseman, aiheuttavat melua ja ovat uhka eläin- ja lintulajeille. Asukkaat eivät halua voimaloita kotiensa lähelle. Arvostetut saksalaislääkärit ja tutkijat ovat julkisuudessa varottaneet tulivoimaloiden vakavista terveyshaitoista.

– Suomen hallituksen on syytä pitää kriisikokous ja luopua hiilineutraalisuustavoiteestaan. Vähintäänkin aikataulu pitää lykätä samaan kuin EU:ssa eli vuoteen 2050. Suomalaiset eivät kannata maamme kivihiilivoimaloiden sulkemista pakkolailla, kun samaan aikaan Kiinan päästöt kasvavat joka ikinen kuukausi Suomen vuosipäästöjen verran. Itsenäisesti ajattelevat ymmärtävät, että hallitus saastuttamisen leikkaamisen sijaan ulkoistaa toiminnan, aiempaa saastuttavampana, perinteisten länsimaiden ulkopuolelle erityisesti Kiinaan. On aika tunnustaa tosiasiat, lopettaa itsensä pettäminen sekä valeuutisten jakaminen, korostaa työmies Putkonen.