Yritys voi Ruotsissa hankkia täysin laillisesti työluvan ulkomaalaiselle henkilölle. Siihen päivänvalon kestävä toiminta sitten loppuukin. Työvoiman lähteillä työluvasta pyydetään jopa 35 000 euroa. Palkka kohdemaassa on kuitenkin sovittua pienempi ja työluvan hinta rahastetaan suoraan palkasta. Käteen ei jää paljon muuta kuin rakot. Viranomaiset ovat tietoisia järjestelystä mutta seisovat tumput suorina. Asiasta kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Saadakseen työluvan Ruotsiin ulkomaalaisella työntekijällä tulee olla työnantajan järjestämä yksilöity työtarjous. Maahanmuuttovirasto käsittelee asian, positiivinen päätös on voimassa kaksi vuotta.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n raportissa vietnamilainen naiskolmikko kertoo työstään maan suurimmassa kynsienhoitoketjussa. Työvoiman välittäjä oli kertonut palkan olevan 2 500 – 3 000 dollaria kuussa. Palkka todellakin on ollut sovitun suuntainen ja se on maksettu kuukausittain työntekijän tilille. Valtaosa siitä on kuitenkin pitänyt tilittää välittömästi takaisin kynsistudion pomolle.

Opettaja rahastaa työluvasta 35 000 euroa

SVT kävi Vietnamissa ottamassa selvää asiasta itse hevosen suusta. Pääkaupunki Hanoin kynsistudiossa kerrottiin, että on aivan normaalia maksaa työluvasta Eurooppaan. Ja hinta saattaa olla yli 20 000 euroa. Paikallisen ammattikoulun opettaja puolestaan kertoi, että hän voi tarvittaessa auttaa opiskelijoita työluvan saannissa. Silloin luvan hinta tosin onkin jopa 35 000 euroa.

On itsestään selvää, että lähes poikkeuksetta työntekijä maksaa työluvan palkastaan, joka ei sitten olekaan sovitun mukainen. Käytännössä tällä tavoin maahan tulleet henkilöt ovat orjan kaltaisessa asemassa. Omien oikeuksien puolustaminen johtaa potkuihin, työlupa perutaan ja maasta on poistuttava. Vain velat jäävät.

Poliisin edustajan mukaan ”on tuskin ollut tarkoitus, että työluvilla ruvetaan käymään kauppaa”. Myös Ruotsin verovirasto on tietoinen työlupien puliveivauksesta:

-Meidän pitää yhdistää voimamme puuttuaksemme tilanteeseen. Veroviranomaisten työkalut ovat tosin sangen rajalliset. Mutta yhdessä muiden viranomaisten kanssa meillä on paremmat edellytykset saada jotakin aikaan.

SUOMEN UUTISET

Tagit