Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio on jättänyt eduskunnassa tänään lakialoitteen, joka muuttaisi korkeintaan 500 euroa vuodessa olevat julkisista osakeyhtiöistä saadut osinkotulot verovapaiksi.

Tähänastinen järjestelmä on epäoikeudenmukainen, koska piensijoittajat maksavat osingoistaan ns. täydet verot, kun taas pörssieliitti maksaa pienempiä veroja sijoitusyhtiöiden, kapitalisaatiosopimusten ja vakuutuskuorten kautta.

Pörssieliitti maksaa reippaasti vähemmän

Nykyjärjestelmä suosii suursijoittajia – esimerkiksi Kone oyj:n pääomistaja Antti Herlin maksoi osinkoveroja 160 miljoonan osingoista vain 4,7 %. Tavallinen piensijoittaja maksaa veroja 25,5 %.

– Piensijoittajien osinkoverotus pörssieliitin tasolle, Tavio sanoo.

Euroopassa kevyempi verotus

Verovapautta perustellaan lakialoitteessa esimerkiksi seuraavasti:

Suomalaisten varallisuudesta merkittävä osa on pankkitalletuksina, joita olisi kansantaloudellisesti parempi pyrkiä ohjaamaan sijoittamiseen.

Suomalaisomistuksen kasvattaminen yrityksissä on kansantaloudellisesti hyödyllistä. Pörssiyhtiöt myös tarvitsevat piensijoittajia.

EU:n jäsenmaista osinkoja eivät verota lainkaan ainakaan Viro sekä Slovakia. Lisäksi Isossa-Britanniassa verotus on vain yli 5 000 punnan osingoista.

SUOMEN UUTISET

Tagit