Kreikan pääministeri Antonis Samaras vastustaa jyrkästi vielä uusien lisäsäästöjen ottamista maassa käyttöön. Lisäsäästöjen tarvetta on väläytelty mahdollisen uuden tukipaketin yhteydessä.

EU:n komissio, EKP ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat esittäneet Kreikan hallitukselle kahden miljardin euron lisäsäästöjä ensi vuodeksi. Tätä perustellaan sillä, että Kreikan rahoitusvaje jää ensi vuonna odotettua suuremmaksi. Samaras on pitänyt lisäsäästöjä niin poliittisesti kuin yhteiskunnallisestikin tuhoisina. Asiasta kertoi Suomessa ensin Talouselämä.

Kreikan hallitus on toivonut velkojilta lainojen uudelleenjärjestelyä helpottaakseen taloustilannetta. EU-virkamiehet ovat kuitenkin tyrmänneet lainojen järjestelyn.

Rakenteellisista uudistuksista vastaava ministeri Kyriakos Mitsotakis sanoo, ettei Kreikalla ole varaa lisäsäästöihin, eikä parlamentti tukisi esitystä. Hänen mukaansa troikan täytyy huomioida Kreikan jo tekemät ponnistukset ja maan BKT:n supistuminen 25 prosentilla viiden vuoden aikana.

ps verkkotoimitus

Tagit