Teollisuusalojen ammattiliiton puheenjohtajan Timo Vallitun mukaan Osmo Soininvaaran ja Juhana Vartiaisen kirjoittamassa Lisää matalapalkkatyötä -raportissa on useita kohtia, joita ay-liikkeen on mahdoton hyväksyä.

Raportin tilasi pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) johtama talousneuvosto, jolle se esiteltiin keskiviikkona.

Raportin kirjoittajat esittävät, että työmarkkinajärjestöt asettaisivat itselleen työttömyysastetavoitteen sopimustoimintaa ohjailemaan. Jos työttömyys kasvaa tavoitetta suuremmaksi, järjestöt sitoutuvat tekemään niin sanottuja 0-sopimuksia tai maksimissaan sellaisia, joissa kompensoidaan hintojen nousu.

– Työvoiman hinta on vain yksi osa talouskasvua. Muita ovat esimerkiksi energian ja raaka-aineiden hinta, verot ja logistiikkakustannukset. Jos kasvu sakkaa, on kohtuutonta, jos vain palkkaosio kärsii, varsinkin jos taantuma aiheutuu Suomen ulkopuolisista tekijöistä. Millä perusteella esimerkiksi pääomatulot eivät joustaisi alaspäin lamatilanteissa? Vallittu kysyy raportin kirjoittajilta Kansan Uutisten verkkolehdessä.

Raportissa esitetään myös, että nuorille pitäisi voida maksaa 20 prosenttia pienempää palkkaa kuin mitä työehtosopimuksissa on sovittu.

– Jos näin meneteltäisiin, nuorista tehtäisiin automaattisesti matalapalkkaisia. Eivät työmarkkinat toimi siten, että vain osa nuorista joutuisi kärsimään matalammista palkoista, vaan palkka-alesta tulisi yleinen käytäntö. Todellisuudessa siirrettäisiin pysyväisluonteista köyhyyttä nuorille, Vallittu katsoo.

Tagit