

LEHTIKUVA
Tekoäly valtaa taistelukentät – droonit tekevät itsenäisesti selvää venälaistankeista
Ukrainan sodassa käytetään jo drooneja, jotka pystyvät tunnistamaan venäläisiä panssaroituja ajoneuvoja tekoälyn avulla. Asevalmistajan mukaan tekoäly tuhoaa panssarivaunut itsenäisesti, ilman ihmisen suoraa myötävaikutusta. Tekoälyllä on puolensa mutta myös riskinsä.
Saker Scout on eräs drooneista, joka pystyy tunnistamaan venäläiset sotilasajoneuvot ja tuhoamaan ne omien päättelyalgoritmiensa pohjalta. Useat muutkin asevalmistajat testaavat parhaillaan omia tuotteitaan Ukrainan sodan kehitys- ja testiympäristössä.
Tekoälyn ohjaaman droonin ylivertaisuus on siinä, että venäisten häirintä ei pysty katkaisemaan yhteyttä droonin ja sen operaattorin väliltä. Koska tuota yhteyttä ei ole: drooni suunnistaa itsenäisesti kohteeseensa tai valitsee sen ohjelmoidun tehtävän mukaisesti.
Puolesta ja vastaan
– Tekoälyn tuominen aseisiin ja sensoreihin tarjoaa monia etuja. Tekoäly voi tehdä sodasta turvallisempaa, halvempaa ja riskittömämpää, kun pilotti ei ole koneessa. Ohjelmistot eivät myöskään tarvitse unta tai lepoa, sanoo Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tekoälytutkija Peter Bovet Emanuel SVT:n haastattelussa.
– AI-aseiden riski on siinä, että ne voivat valita väärän kohteen ja hyökätä siviilejä tai omia joukkoja vastaan. Tekoäly tekee päätöksiä elämästä ja kuolemasta. Olemmeko valmiita antamaan tällaiset päätökset koneille, kysyy Paul Scharre, yksi maailman johtavista tekoälyaseiden asiantuntijoista.
Useat maat, kuten Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä, investoivat nyt kymmeniä miljardeja AI-aseisiin. Investoinnit kohdistuvat paitsi lennokkeihin myös esimerkiksi miehittämättömiin taistekoneisiin sekä operaatioiden suunnitteluun ja eri skenaarioiden vertailuun sekä riskianalyyseihin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- AI-aseet tekoälyn riskit hyökkäysvaunu kehitys- ja testiympäristö autonomiset aseet itsenäisesti toimivat koneet Peter Bovet Emanuel Paul Scharre Venäjän hyökkäyssota tankki operaattori AI drooni panssaroidut ajoneuvot Ukrainan sota drone aseet Tekoäly Kiina Yhdysvallat Venäjä
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.