

LEHTIKUVA
Terho omistajaohjauksesta: Valtionyhtiöiden johtajien bonukset alas, erokorvaukset puolitetaan
Liput liehuivat komeasti torstain auringonpaisteessa suomalaisuuden päivän kunniaksi. Se sopi hyvin hallituksen tiedotustilaisuuden aiheeseen, omistajaohjauksen kehittämiseen. Pääministeri Juha Sipilä, perussuomalaisten Sampo Terho ja kokoomuksen Alexander Stubb linjasivat lehdistötilaisuudessa valtion omistajapolitiikkaa ja kertoivat kehitysyhtiön työnimellä kulkevan uuden yhtiön perustamisesta.
– Hyvää suomalaisuuden päivää: meiltä tulee uudistuksia kuin Kalevalan Sammosta, omistajaohjausta perussuomalaisten puolelta johtanut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho letkautti.
”Erittäin merkittävä päätös on se, että valtionyhtiöiltä kielletään veroparatiisien käyttö ja aggressiivinen verosuunnittelu.”
Suomen valtio omistaa arvolla mitattuna eniten yrityksiä kansantuotteeseen verrattuna koko Euroopassa. Yhtiöomaisuustase pitää saada palvelemaan kasvua ja työllisyyttä nykyistä paremmin. Tätä varten perustetaan budjettitalouden ulkopuolella toimiva kehitysyhtiö, jonka alaisuuteen siirretään joukko valtionyrityksiä.
Samalla valtio nostaa yritysten vastuun ja yritysmoraalin keskeiseen rooliin ja valtionyhtiöt esimerkiksi yksityiselle sektorille. Esimerkiksi verosuunnittelu veroparatiisiyhtiöiden avulla kielletään jatkossa valtionyhtiöiltä. Tämä oli perussuomalaisille keskeinen linjaus.
Caruna-virheet estetään ennalta
Terho tukee hanketta lämpimästi.
– Uusi rakenne mahdollistaa valtion omaisuuden tehokkaamman, tuottavamman ja pitkäjänteisemmän hoidon. Uudistus tukee nimenomaan sitä, ettei yhtiöiden tuottoja upoteta valtion pohjattomaan kassaan, vaan käytetään uusien yritysten ja siten uuden kasvun luontiin. Tase pistetään töihin, Terho perusteli.
– Erittäin merkittävä päätös on se, että valtionyhtiöiltä kielletään veroparatiisien käyttö ja aggressiivinen verosuunnittelu. Valtionyhtiöiden on tulevaisuudessa julkaistava verojalanjälkensä. Tämä osoittaa, että syytteet siitä, ettei hallitus ole tosissaan haitallisen verosuunnittelun torjunnassa, ovat virheellisiä.
Bonukset tippuvat
Valtionyhtiöiden johtajien bonuksia karsitaan ja reilusti. Erityisesti erokorvaukset tippuvat puoleen nykyisestä. Tässä hallitus osoittaa omistajaohjauksella markkinoille todella päättäväisesti, mikä on ajan hengen mukaista johtamista.
– Vaikeina aikoina kohtuuden on oltava kunniassa myös sileäkätisillä ja tiedän, että valtionyhtiöiden johto näyttää ilolla mallia tässä asiassa, Terho iloitsi.
Mitään ei ole päätetty myydä
Punavihreä oppositio on pitänyt yhtiöitä melkoisena mörkönä, mikä selittyy lähinnä oppositiopelillä. Terho korostaa, ettei yhtiön perustamisessa valtio-omistuksen johtoon ole mitään pelättävää edes vasemmistolla.
– Tässä ei tule mitään pelättävää oikeisto-vasemmisto-akselilla. Tämä erehdys pitää korjata jo ennalta, jos joku sellaista epäilee. Tässä ei ole yksityistetty eikä myyty vielä mitään. Me muutimme vain joitakin yhtiöiden omistajarajoista, kuinka paljon valtion pitää vähintään omistaa joistain yhtiöistä. Se ei tarkoita, että mitään olisi vielä myyty, vaan myöhemmin erillisellä päätöksellä on mahdollista myydä, kuten yleensä on nytkin, Terho totesi.
Omistusrajoja myös nostettiin
Rajoja myös korotettiin. Strategisesti tärkeiden verkkoyhtiöiden Gasumin ja Fingridin omistusraja nostettiin nollasta 50,1 prosenttiin. Valtion on hankkinut omistuksia jo aiemmin ilman tätä velvollisuutta.
Postin omistusosuusvelvollisuus pienenee 100 prosentista 50,1 prosenttiin. Myös pörssi voi olla yksi tapa laajentaa omistusta, mutta se on vain yksi tapa, eikä tästä ole mitään päätöksiä.
Uutena rajana täyden omistuksen ja puolikkaan lisäksi tulee kolmasosa eli 33,4 prosenttia. Nesteen ja Vapon omistusosuuspakko laskee 50,1 prosentista 33,4 prosenttiin.
Parempi tuotto, uusia toimialoja
Terhon mukaan valtion omistukset pyritään saamaan tuottamaan entistä paremmin. Tätä varten voidaan tehdä yhtiöjärjestelyitä, joissa omistusosuudet muuttuvat tai voidaan myydä omaisuutta pääoman saamiseksi jopa kokonaan uusille toimialoille.
– Nimenomaan tämä on pyrkimys. Siinä tapauksessa myynti tapahtuisi kehitysyhtiön sisällä niin, että kun pääoma irrotetaan, niin se sijoitetaan jotenkin tuottavammaksi katsotulla tavalla. Idea on tukea ja vahvistaa sitä, ettei valtion omaisuutta myydä budjettivajeen paikkaamiseksi, vaan se käytetään uuden rakentamiseen ja entistä tuottavammin, Terho linjaa.
Valtio saisi omansa takaisin osinkojen ja verotulojen kautta.
– Ja valtio voisi tukea samalla jopa uusien toimialojen syntymistä, Terho korosti.
Omia linjauksia läpi
Terhon mukaan omistajuuspolitiikan linjauksista ei syntynyt erityistä draamaa. Käytiin normaalit kolmen puolueen neuvottelut, joissa puolue toi omia tärkeitä asioitaan mukaan. Kun puolueita on kolme, kaikki myös saivat pyrkimyksiään läpi.
– Siellä oli paljon meille todella tärkeää. Yhteiskuntavastuuseen ja yrityskulttuurin parantamiseen liittyvät tekijät, kuten bonusten leikkaukset ja johtajien irtisanomiskorvausten puolittaminen ja että valtionyritysten johtajia kehotetaan omistamaan omin varoin johtamaansa yhtiötä, että siihen sitoudutaan. Ja aggressiivisen verosuunnittelun kieltäminen valtionyhtiöiltä käytännössä julkistamalla verojalanjälkensä maksamalla veronsa siihen maahan, jossa ne toimivat, Terho luettelee.
– Tämä oli perussuomalaisille erityisen tärkeää ja koko hallitukselle, kun oppositio on meuhkannut, ettei hallitus välitä veronkierron vastaisesta taistelusta. Tässä oli konkreettinen esimerkki siitä, mitä me teimme. Herääkin kysymys siitä, miksi ihmeessä sitä ei tehty viime hallituskaudella, kun oppositiopuolueet olivat itse hallituksessa?
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Jussi Halla-aho: Jos ihminen muuttaa savimajasta tänne kerrostaloon länsimaisen elintason piiriin ilman että tarvitsee panna tikkua ristiin, niin kyllä se on aika ruhtinaallinen vaihtoehto
Ruotsi on yhteiskunnallinen laboratiorio, joka kertoo millaista Suomessa on parinkymmenen vuoden kuluttua. Kannustimet kotoutumiseen puuttuvat, kun valtio toteuttaa kotoutumisen tulijan puolesta. Jussi Halla-aho kehottaa kaikkia pohtimaan asioita maahanmuuttajan näkökulmasta. Suomi on kaukomailla todellisessa puutteessa elävän näkökulmasta uskomaton onnela.

Teemu Keskisarjan kolumni: Käykää valtamedian kimppuun aktivismin asein

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Suomen puolustusministeriön sisäänkäynnin sotkenut Palestine Action -järjestö kielletään Britanniassa terroristijärjestönä – aktivistit tekivät perjantaina vakavan rikoksen sotilasalueella
Sama kansainvälinen aktivistiryhmä Palestine Action, joka sotki Suomen puolustusministeriön pääsisäänkäynnin Helsingissä vaaleanpunaisella maalilla kesäkuun alussa, listattiin terroristijärjestöksi Iso-Britanniassa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.