Hallituksen uusi omistajaohjauksen linja on merkittävä parannus entiseen. Näin puhui Anne Louhelainen perussuomalaisten ryhmäpuheessa tiistaina eduskunnassa.

Aiempaa jämäkämpi omistajaohjaus tulee uuden rakenteen ansiosta olemaan entistä johdonmukaisempaa, vastuullisempaa ja yli vaalikauden kestävää, Louhelainen linjasi.

Yli vaalikausien ulottuvaan valvontaan perustetaan parlamentaarinen neuvottelukunta. Se lisää omistajaohjauksen läpinäkyvyyttä. Omistajaohjauksessa näytetään myös esimerkkiä yhteiskuntavastuusta ja arvojohtamisesta.

Arvolla mitattuna valtiolla on eniten yrityksiä kansantuotteeseen verrattuna koko Euroopassa. Yhtiöomaisuustase pitää saada palvelemaan kasvua ja työllisyyttä nykyistä paremmin. Yhtiöiden tulouttamat varat pannaan poikimaan ja käytetään jatkossa investointeihin ja uusien yritysten luontiin, ei syömävelan kattamiseen.

– Kansallisomaisuudella ei enää tilkitä budjettivajetta, Louhelainen lupasi.

Yhteiskuntavastuu PS:n ydinarvo

Louhelainen korosti, että veroparatiisien ja aggressiivisen verosuunnittelun käyttö nimenomaan kielletään ohjelmassa. Verot maksetaan siihen maahan, jossa tulos syntyy. Yhtiöt raportoivat maakohtaisesti verojalanjäljestään.

– Tämä on perussuomalaisten mielestä keskeinen linjaus, jota tulisi noudattaa yleisemminkin kaikessa yritystoiminnassa, Louhelainen painotti.

Uudistuksessa leikataan ankarasti valtionyritysten johdon bonuksia ja irtisanomiskorvauksia. On tärkeää, että valtionyhtiöt näyttävät näin mallia kohtuullisuudesta.

– Tämän kirjaukseen toteutuminen oli perussuomalaisille erittäin tärkeää – suorastaan koko uudistushankkeen elinehto, Louhelainen korosti.

Miksei edellinen hallitus toiminut?

Louhelainen kysyikin, miksei jo edellinen hallitus tehnyt vastaavia linjauksia.

– Hallituksen omistajaohjauksen viesti on selvä: valtion omistuksilla tehtävän lyhytnäköisen rahastuksen aika on ohi. Johdon kohtuuttomien etuuksien aika on ohi. Aggressiivisen verosuunnittelun aika on ohi. Herää suorastaan kysymys, miksi ihmeessä näitä uudistuksia ei tehty jo edellisellä vaalikaudella, kun nykyinen oppositio oli hallituksessa? Sen sijaan edellinen hallitus myi valtion omaisuutta yli kolmella miljardilla, siis rahasti kylmällä yksityistämispolitiikalla ja hassasi sitten rahat leväperäisellä taloudenpidolla, Louhelainen moitti.

Veli-Pekka Leskelä