Saksassa vuodenvaihteessa voimaan astunut nettisensuurilaki sai heti ensimmäisen ”voittonsa”, kun Vaihtoehto Saksalle (Afd) -puoluetta liittopäivillä edustava Beatrix von Storch sai määräaikaisen kirjoituskiellon Twitteriin arvosteltuaan Kölnin poliisin arabiankielistä uudenvuoden toivotusta.

– Mitä helvettiä tässä maassa tapahtuu? Miksi poliisin virallinen sivusto twiittaa arabiaksi? Luulevatko he siten voivansa tyynnyttää barbaariset, joukkoraiskaavat muslimiesten laumat?

Twitter antoi kansanedustajalle tästä hyvästä 12 tunnin kirjoituskiellon ja poisti yllä olevan kirjoituksen, koska se on Twitterin mukaan ”vihasisältöä”, joka yllyttää väkivaltaan. Storch kertoi tapauksesta Facebook-sivullaan.

Samalla Storch selvensi, mitä hän oli twiitillään tarkoittanut:

– Hyvää uutta vuotta! Vapaassa maassa!! Sellaisessa, jossa barbaareja saa sanoa barbaareiksi. Silloinkin, kun kyse on muslimeista. (Minä tarkoitan NIITÄ, joiden takia me joudumme nyt pystyttämään suojatelttoja saksalaisille naisille, koska valtio ei pysty enää NÄIDEN barbaarien vuoksi takaamaan turvallisuutta teltan ulkopuolella.)

Suomen Uutiset kirjoitti Berliinin uudenvuodenjuhlien naisten turvakarsinasta viime viikolla.

50 miljoonaa euroa sakkoa

Vuodenvaihteessa Saksassa astui voimaan uusi nettisensuurilaki, joka tunnetaan lyhenteellä NetzDG. Lakia ajoi etunenässä sosialidemokraattinen oikeusministeri Heiko Maas.

Uusi sensuurilaki vaatii Spiegelin mukaan, että suurten sosiaalisen median yritysten, kuten Facebookin, Twitterin ja Googlen on poistettava ”vihapuheena” pidetyt näkemykset pääsääntöisesti 24 tunnin kuluessa jopa 50 miljoonan euron sakon uhalla. Toisten käyttäjien tekemät ilmiannot ovat tietenkin ratkaisevassa asemassa tässä kuviossa.

Sananvapausaktivistit ja tutkijat pelkäävät uuden sensuurilain johtavan siihen, että palveluntarjoajat ryhtyvät järjestelmällisesti poistamaan kaikki heille ilmiannetut postaukset ihan vain varmuuden vuoksi.

Filosofian tohtori, tutkija J. Sakari Hankamäki kirjoittaa blogissaan:

”Kun Saksan sananvankeutta valvova inkvisitio on annettu nettioperaattorien tehtäväksi, töpselinokkaiset nettinörtit toimivat nyt yhtä aikaa poliiseina, syyttäjinä ja tuomareina, ja ratkaisujen täytyy olla joka kerta oikeita, sillä kansanvaltaisille yhteiskunnille tyypillisenä pidettyä muutoksenhakumahdollisuutta ei ole.”

Saksalainen teologian tohtori David Berger puolestaan kirjoittaa Philosophia Perennis -blogissaan, että viime vuonna koettu sensuurin lisääntyminen oli vain pientä esimakua siitä, mitä alkanut vuosi tuo tullessaan:

”Ne ihmiset, jotka tuntevat DDR:n vain hassunhauskoista TV-tuotannoista saavat nyt omakohtaisesti kokea, miltä tuntuu, kun valtio poistaa sinulta ihmisoikeuden ideologisten syiden perusteella.”

”Meidät on nyt uudelleenladattu DDR:ään, jossa pakkokollektivisoitujen kansalaisten oli luettava rivien välistä löytääkseen totuuden.”

Suomen Uutiset