
Viikon 31/2019 luetuin
Thaimaahan kuolleen Miikan ystävä: Tehohoito tuli liian myöhään
Viime viikkojen ajan somessa on puhututtanut skorpionin pistosta sairastuneen Miikan menehtyminen Thaimaassa. Hänen tilanteensa on ollut esillä myös Isis-vaimojen noutokeskustelun rinnalla. On kysytty esimerkiksi, että miksi mahdollisiin terroristisiin rikoksiin syyllistyneitä Isis-naisia ollaan valmiita auttamaan, mutta tavallisia ulkomailla pulaan joutuneita kansalaisia ei.
Alunperin Miikka lähti vaimonsa Oomin luokse Thaimaahan, jossa pariskunnalla oli pieni vapaa-ajan asunto. Vaimo Oomi oli jo matkustanut talolle aiemmin Suomesta.
– Miikan tarkoituksena oli järjestellä taloon liittyviä asioita. Tontilla ollessaan Miikkaa pisti skorpioni ja hän ei itsepäiseen tapaansa lähtenyt heti lääkäriin, kertoo Miikkan ystävä Tero.
Tero kertoo, että pistoksen jälkeen Miikan tila heikkeni nopeasti ja hän oli ajoittain hyvin sekava. Miikka unohti esimerkiksi pankkikorttinsa tunnusluvun, joka hankaloitti hänen asioidensa hoitoa ja sairaalaan pääsyä. Miikka ei myöskään osannut kertoa oliko hänellä voimassa oleva matkavakuutus.
– Suomen Bankokin suurlähetystöstä pyydettiin apua Miikalle. Hänet saatiin hoitoon paikalliseen sairaalaan ystävällisten Thaimaassa asuneiden suomalaisten avulla, Tero sanoo.
Lähipiiri keräsi rahat lentolippuihin
Skorpionin pisto aiheutti Miikalle maksatulehduksen. Hänen terveydentilansa oli hyvin vakava.
– Tässä vaiheessa ryhdyin toimeen täällä Suomessa. Miikalle saatiin kerätty lähipiiristä rahat lentolippuihin Suomeen. Avustussuunnitelma kuitenkin epäonnistui, koska Finnair kieltäytyi ottamasta Miikkaa lennolle, vaikka hän oli lentokelpoinen. Siitä todisteena on sairaalassa Miikkaa hoitaneiden lääkärien todistukset sekä lentokenttälääkärin lentokelpoisuustodistus. Tästä huolimatta lentoyhtiö eväsi Miikan pääsyn lennolle. He vaativat todistuksen lisäksi tarkempia tutkimuksia sekä lääkintäkoulutuksen omaavaa kahta saattajaa lennolle. Tässä vaiheessa Miikka oli jo odottanut lentokentällä kolme vuorokautta ja hänen yleiskuntonsa heikkeni huomattavasti, Tero kertoo.
Toinen epäonnistunut kotiutuslento ja heikko rahatilanne tehohoidon esteenä
Lentokiellon jälkeen Miikka joutui jäämään Bankokiin ja hänet siirrettiin pieneen sairaalaan heikon rahatilanteen vuoksi. Siellä Miikalle annettiin vain nesteytyshoitoa, vaikka hän olisi ollut tehohoidon tarpeessa. Samaan aikaan omaiset olivat yhteydessä Bankokin suurlähetystöön ja ulkoministeriöön.
– Myös Finnairin vaatimat tutkimukset saatiin tehdyksi ja kolmen vuorokauden käsittelyajan jälkeen Finnairilta tuli tervetulotoivotus lennolle Suomeen. Sairaalassa valmistauduttiin lähtemään kentälle, Tero selventää.
Viisi tuntia ennen lennon lähtöä Finnairin turvallisuusosastolta tuli jälleen vaatimus kahdesta lääkintäsaattajasta.
– Tähän ei pystytty tuolla aikataululla reagoimaan. Paluu kotiin estettiin jo toiseen kertaan. Miikan kunto heikkeni yhä, siihen syynä oli mahdollisesti sairaalassa saatu bakteeri. Kansalaiskeräys oli käynnissä ja paremman sairaalan etsintä alkoi, Tero kertoo.
Tässä vaiheessa, lukemattomien yhteydenottojen ja avunpyyntöjen jälkeen, Suomen suurlähetystössä vihdoin reagoitiin Miikkan tilanteeseen ja lähetystön edustaja kävi Miikan luona klinikalla.
– Edustaja totesi Miikkan olevan heikossa kunnossa. Paikalla oli myös Miikan vaimo, joka oli pyytänyt lähetystön apua Miikkan siirrossa parempaan sairaalaan. Lähetystön edustaja ei kuitenkaan voinut auttaa Oomia, Tero kertoo.
Tehohoito tuli liian myöhään
Teron mukaan kansalaiskeräys tuotti varoja ja heinäkuun alussa Miikka saatiin siirrettyä klinikalta sairaalaan tehohoitoon.
– Hänet kirjaimellisesti elvytettiin henkiin. Miikan tila koheni hetkellisesti useiden toimenpiteiden sekä tehohoidon seurauksena, Tero sanoo.
Hoito tuli kuitenkin liian myöhään, sillä skorpionin pisto oli jo ehtinyt vaurioittaa Miikan sisäelimiä vakavasti.
Perjantaina 19.7. saapui suruviesti Thaimaasta.
– Miikan sydän oli pettänyt vakavien sisäelinvaurioiden seurauksena. Hän kuoli bankokilaisessa sairaalassa. Vierellä olivat vaimo Oomi ja sisar., Tero sanoo.
Nyt Miikka on tuhkattu Thaimaassa ja omaiset odottavat Miikan tuhkia ja Oomia Suomeen.
– Haluan välittää kauniin kiitoksen kaikille ystävällisille ihmisille, jotka auttoivat Miikkaa. Rahaa kerättiin kokonaisuutena lähes 20 000 euroa, jotka kuluivat sairaalamaksuihin. Tilanne kesti lähes kolme kuukautta, Tero kertoo.
Omaisille jäi paljon avoimia kysymyksiä suurlähetystön ja Finnairin toimintaan liittyen.
–Kun Miikka on haudattu, kysymyksiin etsitään vastaukset ja ne tullaan löytämään, Tero sanoo.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.