Viime viikkojen ajan somessa on puhututtanut skorpionin pistosta sairastuneen Miikan menehtyminen Thaimaassa. Hänen tilanteensa on ollut esillä myös Isis-vaimojen noutokeskustelun rinnalla. On kysytty esimerkiksi, että miksi mahdollisiin terroristisiin rikoksiin syyllistyneitä Isis-naisia ollaan valmiita auttamaan, mutta tavallisia ulkomailla pulaan joutuneita kansalaisia ei.

Alunperin Miikka lähti vaimonsa Oomin luokse Thaimaahan, jossa pariskunnalla oli pieni vapaa-ajan asunto. Vaimo Oomi oli jo matkustanut talolle aiemmin Suomesta.

– Miikan tarkoituksena oli järjestellä taloon liittyviä asioita. Tontilla ollessaan Miikkaa pisti skorpioni ja hän ei itsepäiseen tapaansa lähtenyt heti lääkäriin, kertoo Miikkan ystävä Tero.

Tero kertoo, että pistoksen jälkeen Miikan tila heikkeni nopeasti ja hän oli ajoittain hyvin sekava. Miikka unohti esimerkiksi pankkikorttinsa tunnusluvun, joka hankaloitti hänen asioidensa hoitoa ja sairaalaan pääsyä. Miikka ei myöskään osannut kertoa oliko hänellä voimassa oleva matkavakuutus.

– Suomen Bankokin suurlähetystöstä pyydettiin apua Miikalle. Hänet saatiin hoitoon paikalliseen sairaalaan ystävällisten Thaimaassa asuneiden suomalaisten avulla, Tero sanoo.

Lähipiiri keräsi rahat lentolippuihin

Skorpionin pisto aiheutti Miikalle maksatulehduksen. Hänen terveydentilansa oli hyvin vakava.

– Tässä vaiheessa ryhdyin toimeen täällä Suomessa. Miikalle saatiin kerätty lähipiiristä rahat lentolippuihin Suomeen. Avustussuunnitelma kuitenkin epäonnistui, koska Finnair kieltäytyi ottamasta Miikkaa lennolle, vaikka hän oli lentokelpoinen. Siitä todisteena on sairaalassa Miikkaa hoitaneiden lääkärien todistukset sekä lentokenttälääkärin lentokelpoisuustodistus. Tästä huolimatta lentoyhtiö eväsi Miikan pääsyn lennolle. He vaativat todistuksen lisäksi tarkempia tutkimuksia sekä lääkintäkoulutuksen omaavaa kahta saattajaa lennolle. Tässä vaiheessa Miikka oli jo odottanut lentokentällä kolme vuorokautta ja hänen yleiskuntonsa heikkeni huomattavasti, Tero kertoo.

Toinen epäonnistunut kotiutuslento ja heikko rahatilanne tehohoidon esteenä

Lentokiellon jälkeen Miikka joutui jäämään Bankokiin ja hänet siirrettiin pieneen sairaalaan heikon rahatilanteen vuoksi. Siellä Miikalle annettiin vain nesteytyshoitoa, vaikka hän olisi ollut tehohoidon tarpeessa. Samaan aikaan omaiset olivat yhteydessä Bankokin suurlähetystöön ja ulkoministeriöön.

– Myös Finnairin vaatimat tutkimukset saatiin tehdyksi ja kolmen vuorokauden käsittelyajan jälkeen Finnairilta tuli tervetulotoivotus lennolle Suomeen. Sairaalassa valmistauduttiin lähtemään kentälle, Tero selventää.
Viisi tuntia ennen lennon lähtöä Finnairin turvallisuusosastolta tuli jälleen vaatimus kahdesta lääkintäsaattajasta.

– Tähän ei pystytty tuolla aikataululla reagoimaan. Paluu kotiin estettiin jo toiseen kertaan. Miikan kunto heikkeni yhä, siihen syynä oli mahdollisesti sairaalassa saatu bakteeri. Kansalaiskeräys oli käynnissä ja paremman sairaalan etsintä alkoi, Tero kertoo.

Tässä vaiheessa, lukemattomien yhteydenottojen ja avunpyyntöjen jälkeen, Suomen suurlähetystössä vihdoin reagoitiin Miikkan tilanteeseen ja lähetystön edustaja kävi Miikan luona klinikalla.

– Edustaja totesi Miikkan olevan heikossa kunnossa. Paikalla oli myös Miikan vaimo, joka oli pyytänyt lähetystön apua Miikkan siirrossa parempaan sairaalaan. Lähetystön edustaja ei kuitenkaan voinut auttaa Oomia, Tero kertoo.

Tehohoito tuli liian myöhään

Teron mukaan kansalaiskeräys tuotti varoja ja heinäkuun alussa Miikka saatiin siirrettyä klinikalta sairaalaan tehohoitoon.

– Hänet kirjaimellisesti elvytettiin henkiin. Miikan tila koheni hetkellisesti useiden toimenpiteiden sekä tehohoidon seurauksena, Tero sanoo.

Hoito tuli kuitenkin liian myöhään, sillä skorpionin pisto oli jo ehtinyt vaurioittaa Miikan sisäelimiä vakavasti.
Perjantaina 19.7. saapui suruviesti Thaimaasta.

– Miikan sydän oli pettänyt vakavien sisäelinvaurioiden seurauksena. Hän kuoli bankokilaisessa sairaalassa. Vierellä olivat vaimo Oomi ja sisar., Tero sanoo.

Nyt Miikka on tuhkattu Thaimaassa ja omaiset odottavat Miikan tuhkia ja Oomia Suomeen.

– Haluan välittää kauniin kiitoksen kaikille ystävällisille ihmisille, jotka auttoivat Miikkaa. Rahaa kerättiin kokonaisuutena lähes 20 000 euroa, jotka kuluivat sairaalamaksuihin. Tilanne kesti lähes kolme kuukautta, Tero kertoo.

Omaisille jäi paljon avoimia kysymyksiä suurlähetystön ja Finnairin toimintaan liittyen.

–Kun Miikka on haudattu, kysymyksiin etsitään vastaukset ja ne tullaan löytämään, Tero sanoo.