

LEHTIKUVA
Theresa Mayn brexit-laki etenee parlamentin ylähuoneeseen
Brittiparlamentin alahuone on hionut niin sanottua brexit-lakia koko alkuviikon ja lakiesitys matkaa nyt parlamentin ylähuoneelle. Käsittely on rutiinitoimenpide maan lakien laatimisjärjestelyjen mukaan.
Parlamentin alahuoneessa monia euromyönteisiä lakiluonnoksen muokkausehdotuksia tyrmättiin selkein luvuin. Luvunlaskuun joutuivat muun muassa Walesin rahoituslupaukset sekä Skotlannin toivomat takuut EU-sisämarkkinoista. Lopulta esitys meni ylähuonellee selkein luvuin: 494-122.
Pääministeri Theresa Mayn päättäväinen ote piti alahuoneessa. Hänen tomeruutensa avuksi tulivat mielipidekyselyt, joiden mukaan Mayn tiukkaan linjaan uskoo enemmistö briteistä. Luottamus tuoreen pääministerin otteisiin on kasvanut rajusti juuri viime aikoina.
Poliittisia itsemurhia ylähuoneessa?
Parlamentaarinen lakijärjestely on Suomen eduskuntaa mutkikkaampaa, koska brittiparlamentti on kaksikamarinen. Lakiesitysten tulee läpäistä molemmat kamarit. Konservatiivit ovat ajaneet brexitiä ja parlamentin alahuoneen enemmistö on taannut tukevan voiton brexitin vesittämisyrityksille. Parlamentin ylähuoneessa konservatiiveilla ei sen sijaan ole enemmistöä.
Brittien kasvanut tuki brexitille asettaa ylähuoneen edustajat ristiriitaiseen tilanteeseen. BBC:n artikkeli kiteyttää tilanteen melko tarkasti: valinta pitää tehdä poliittisesti epämiellyttävän brexitin tai poliittisen itsemurhan välillä.
Brittiopposition rivit rakoilevat
Ison-Britannian toisen suurpuolueen, työväenpuolueen rivit olivat sekaisin. Yli 50 puolueen kansanedustajaa torppasi tylysti puheenjohtajansa toiveen brexitin toteutumista.
– En voi hyvällä omallatunnolla äänestää asian puolesta, johon en usko, opposition varjohallituksen rahaministeri Clive Dewis julisti.
Dewis esitti myös eronpyyntönsä varjohallituksesta. Työväenpuolue on ilmoittanut, ettei se halua olla tulppana brexitille. Puheenjohtaja Jeremy Corbyn paimensi puolueen kansanedustajia äänestämään hallituksen brexit-kaavan puolesta. Verrattain moni työväenpuolueen edustaja uhmasi puheenjohtajansa. Työväenpuolueen tuki hallitukselle on kuitenkin tärkeää parlamentin ylähuoneessa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää