Brittiparlamentin alahuone on hionut niin sanottua brexit-lakia koko alkuviikon ja lakiesitys matkaa nyt parlamentin ylähuoneelle. Käsittely on rutiinitoimenpide maan lakien laatimisjärjestelyjen mukaan.

Parlamentin alahuoneessa monia euromyönteisiä lakiluonnoksen muokkausehdotuksia tyrmättiin selkein luvuin. Luvunlaskuun joutuivat muun muassa Walesin rahoituslupaukset sekä Skotlannin toivomat takuut EU-sisämarkkinoista. Lopulta esitys meni ylähuonellee selkein luvuin: 494-122.

Pääministeri Theresa Mayn päättäväinen ote piti alahuoneessa. Hänen tomeruutensa avuksi tulivat mielipidekyselyt, joiden mukaan Mayn tiukkaan linjaan uskoo enemmistö briteistä. Luottamus tuoreen pääministerin otteisiin on kasvanut rajusti juuri viime aikoina.

Poliittisia itsemurhia ylähuoneessa?

Parlamentaarinen lakijärjestely on Suomen eduskuntaa mutkikkaampaa, koska brittiparlamentti on kaksikamarinen. Lakiesitysten tulee läpäistä molemmat kamarit. Konservatiivit ovat ajaneet brexitiä ja parlamentin alahuoneen enemmistö on taannut tukevan voiton brexitin vesittämisyrityksille. Parlamentin ylähuoneessa konservatiiveilla ei sen sijaan ole enemmistöä.

Brittien kasvanut tuki brexitille asettaa ylähuoneen edustajat ristiriitaiseen tilanteeseen. BBC:n artikkeli kiteyttää tilanteen melko tarkasti: valinta pitää tehdä poliittisesti epämiellyttävän brexitin tai poliittisen itsemurhan välillä.

Brittiopposition rivit rakoilevat

Ison-Britannian toisen suurpuolueen, työväenpuolueen rivit olivat sekaisin. Yli 50 puolueen kansanedustajaa torppasi tylysti puheenjohtajansa toiveen brexitin toteutumista.

– En voi hyvällä omallatunnolla äänestää asian puolesta, johon en usko, opposition varjohallituksen rahaministeri Clive Dewis julisti.

Dewis esitti myös eronpyyntönsä varjohallituksesta. Työväenpuolue on ilmoittanut, ettei se halua olla tulppana brexitille. Puheenjohtaja Jeremy Corbyn paimensi puolueen kansanedustajia äänestämään hallituksen brexit-kaavan puolesta. Verrattain moni työväenpuolueen edustaja uhmasi puheenjohtajansa. Työväenpuolueen tuki hallitukselle on kuitenkin tärkeää parlamentin ylähuoneessa.

Henri Alakylä