Ison-Britannian pääministeri Theresa Mayn kiirastuli ei ota loppuakseen. Mayn konservatiivit ovat käyneet viikkokaupalla neuvotteluja löytääkseen jonkin sopivan Brexit-kompromissiesityksen, joka voisi mennä läpi parlamentissa. Työ on ollut turhaa – pitkien neuvottelujen jälkeen tuli nyt pelkkää takapakkia. May tarjoutui tänään tekemään myönnytyksen parlamentille lupaamalla kansanedustajille mahdollisuuden hyväksyttää erosopimus kansanäänestyksessä. Hänen vastustajansa muistuttivat, että heillä olisi tähän mahdollisuudet ilman tätä tarjoustakin.

May halusi tuoda EU:n kanssa sovitun erosopimuksen parlamentin äänestettäväksi neljännen kerran. Hän on kansanäänestyslupauksen lisäksi luvannut muutaman muun asiakohdan.

Hän lupaa lainsäädännön avulla turvata EU-maiden työsiirtolaisten oikeudet jatkossakin. Lisäksi muokattu sopimus velvoittaa brittien hakevan vaihtoehtoista menetelmää niin sanottuun backstop-kiistaan ensi vuoden loppuun mennessä. Backstopilla turvattaisiin tulliton raja Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajalle Brexitin jälkeen. Tämä onnistuu siten, että muiden keinojen epäonnistuessa Pohjois-Irlanti jatkaisi EU:n tulliunionissa, vaikka muu Britannia olisikin ulkona. EU:n tulliraja tulisi siten halkomaan suvereenia maata. Backstopin vastustajien mukaan tämä tilanne voisi erosopimuksen mukaan jatkua ikuisesti.

Mayn uudistus onkin se, että backstopin iskiessä muu maa linjautuisi Pohjois-Irlannin kanssa ja koko maa olisi yhtä tullausaluetta. Tämä ei voi tarkoittaa muuta kuin koko saarivaltakunnan jämähtämistä tulliunioniin. Backstopin vastustajille muokattu sopimus ei tarjoa mitään uutta, saati ratkaisua.

Jyrkimmin backstopia vastustaa hallituksen apupuolue, Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP.

– Me emme aio äänestää tuhoutumisemme puolesta, DUP:n Brexit-tiedottaja Sammy Wilson latasi.

Työväenpuolue ja liberaalidemokraatit muistuttavat, että he voivat joka tapauksessa muokata esille tuotavaa esitystä siten, että se alistetaan kansanäänestykselle. Työväenpuolue tahtoo brittien jäävän EU:n tulliunioniin. Liberaalidemokraatit ja Skotlannin kansallispuolue haluavat kumota koko Brexitin.

Kolmannessa äänestyksessä 34 konservatiivia äänesti puheenjohtajansa esityksen nurin.

Arviolta 36 uutta konservatiivikansanedustajaa on aikeissa äänestää neljännessä äänestyksessä esitystä vastaan.

Kansanedustajien kaksi päällimmäistä kysymystä ovatkin:

– Milloin May eroaa pääministerin tehtävistä?

– Milloin Mayn tilalle saadaan uusi pääministeri?

Brexit-soppa hyödyttää kahta puoluetta

Kaksi puoluetta ovat hyötyneet reippaasti parlamentin Brexit-sopan muhiessa. Ne ovat selkeästi kantansa esille tuoneet ääripäät.

Nigel Faragen Brexit-puolue on nousemassa eurovaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Lisäksi kannatuskyselyt osoittavat, että konservatiivipuolue on jäämässä kannatuskyselyhistorian aikana toista sijaa huonommalle sijalle parlamenttivaaleissa. Faragen Brexit-puolue olisi toiseksi suosituin parlamenttipuolue hieman työväenpuolueen takana.

Toinen kovassa nousukiidossa oleva puolue on Brexitiä selkeästi vastustava liberaalidemokraatit. Kannatusmittausten perusteella näyttää siltä, että että puolue pesee konservatiivit eurovaaleissa. Äänestäjien vasemmisto-oikeisto-akseli onkin polarisoitumassa kokonaan uudella tapaa – Brexitin ympärille.

Konservatiivien keskuudessa Mayn eronpyyntö olisi seireenien laulua. Puolueen sääntöjen mukaan May voidaan alistaa puheenjohtajan luottamusäänestykseen vasta joulukuun puolivälin paikkeilla.

Henri Alakylä