
Theresa Mayn painajainen jatkuu – Brexit-puolue porskuttaa, konservatiivipuolue kyntää
Ison-Britannian pääministeri Theresa Mayn kiirastuli ei ota loppuakseen. Mayn konservatiivit ovat käyneet viikkokaupalla neuvotteluja löytääkseen jonkin sopivan Brexit-kompromissiesityksen, joka voisi mennä läpi parlamentissa. Työ on ollut turhaa – pitkien neuvottelujen jälkeen tuli nyt pelkkää takapakkia. May tarjoutui tänään tekemään myönnytyksen parlamentille lupaamalla kansanedustajille mahdollisuuden hyväksyttää erosopimus kansanäänestyksessä. Hänen vastustajansa muistuttivat, että heillä olisi tähän mahdollisuudet ilman tätä tarjoustakin.
May halusi tuoda EU:n kanssa sovitun erosopimuksen parlamentin äänestettäväksi neljännen kerran. Hän on kansanäänestyslupauksen lisäksi luvannut muutaman muun asiakohdan.
Hän lupaa lainsäädännön avulla turvata EU-maiden työsiirtolaisten oikeudet jatkossakin. Lisäksi muokattu sopimus velvoittaa brittien hakevan vaihtoehtoista menetelmää niin sanottuun backstop-kiistaan ensi vuoden loppuun mennessä. Backstopilla turvattaisiin tulliton raja Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajalle Brexitin jälkeen. Tämä onnistuu siten, että muiden keinojen epäonnistuessa Pohjois-Irlanti jatkaisi EU:n tulliunionissa, vaikka muu Britannia olisikin ulkona. EU:n tulliraja tulisi siten halkomaan suvereenia maata. Backstopin vastustajien mukaan tämä tilanne voisi erosopimuksen mukaan jatkua ikuisesti.
Mayn uudistus onkin se, että backstopin iskiessä muu maa linjautuisi Pohjois-Irlannin kanssa ja koko maa olisi yhtä tullausaluetta. Tämä ei voi tarkoittaa muuta kuin koko saarivaltakunnan jämähtämistä tulliunioniin. Backstopin vastustajille muokattu sopimus ei tarjoa mitään uutta, saati ratkaisua.
Jyrkimmin backstopia vastustaa hallituksen apupuolue, Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP.
– Me emme aio äänestää tuhoutumisemme puolesta, DUP:n Brexit-tiedottaja Sammy Wilson latasi.
Työväenpuolue ja liberaalidemokraatit muistuttavat, että he voivat joka tapauksessa muokata esille tuotavaa esitystä siten, että se alistetaan kansanäänestykselle. Työväenpuolue tahtoo brittien jäävän EU:n tulliunioniin. Liberaalidemokraatit ja Skotlannin kansallispuolue haluavat kumota koko Brexitin.
Kolmannessa äänestyksessä 34 konservatiivia äänesti puheenjohtajansa esityksen nurin.
Arviolta 36 uutta konservatiivikansanedustajaa on aikeissa äänestää neljännessä äänestyksessä esitystä vastaan.
Kansanedustajien kaksi päällimmäistä kysymystä ovatkin:
– Milloin May eroaa pääministerin tehtävistä?
– Milloin Mayn tilalle saadaan uusi pääministeri?
Brexit-soppa hyödyttää kahta puoluetta
Kaksi puoluetta ovat hyötyneet reippaasti parlamentin Brexit-sopan muhiessa. Ne ovat selkeästi kantansa esille tuoneet ääripäät.
Nigel Faragen Brexit-puolue on nousemassa eurovaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Lisäksi kannatuskyselyt osoittavat, että konservatiivipuolue on jäämässä kannatuskyselyhistorian aikana toista sijaa huonommalle sijalle parlamenttivaaleissa. Faragen Brexit-puolue olisi toiseksi suosituin parlamenttipuolue hieman työväenpuolueen takana.
Toinen kovassa nousukiidossa oleva puolue on Brexitiä selkeästi vastustava liberaalidemokraatit. Kannatusmittausten perusteella näyttää siltä, että että puolue pesee konservatiivit eurovaaleissa. Äänestäjien vasemmisto-oikeisto-akseli onkin polarisoitumassa kokonaan uudella tapaa – Brexitin ympärille.
Konservatiivien keskuudessa Mayn eronpyyntö olisi seireenien laulua. Puolueen sääntöjen mukaan May voidaan alistaa puheenjohtajan luottamusäänestykseen vasta joulukuun puolivälin paikkeilla.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Jari ”Suomessa ei ole katujengejä” Taponen erosi poliisin palveluksesta – perusti konsulttifirman
Sosiaalisessa mediassa kuuluisaksi tullut ylikomisario Jari Taponen on eronnut poliisin palveluksesta. Hän on perustanut oman konsulttiyrityksen, joka tarjoaa palveluksiaan muun muassa kaupungeille ja medialle. Erosta ilmoittaessaan Taponen syytti Helsingin poliisin johtoa politisoitumisesta ja poliisien vaientamisesta. Myös Taposta itseään on syytetty poliisityön politisoimisesta ja toisinajattelijoiden vainoamisesta. Tässä jutussa on yhteenveto ylikomisario Taposen värikkäästä urasta poliisina.

Antikainen: Kaasuputkimies Heinäluoman irvailu sai nolon lopun – venäläissotilaita ryömi kaasuputkissa Ukrainassa
Tiedotusvälineissä on uutisoitu tänään, että Venäjän joukot olisivat yllättäneet ukrainalaiset kaasuputken kautta Kurskin alueella viime viikonloppuna. Venäläisjoukkojen arvellaan ryömineen kaasuputken läpi kaksi päivää ja odottaneen sen sisällä vielä neljä päivää ennen nousemistaan esiin.

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

Vihreä kupla puhkesi – akkuvalmistaja Northvolt konkurssiin
Eräs Ruotsin taloushistorian suurimmista epäonnistumisista varmistui keskiviikkona, kun akkuvalmistaja Northvolt jätti konkurssihakemuksen Tukholman käräjäoikeudelle. Tuhannet menettävät työnsä ja vihreä siirtymä kokee pahan kolauksen. Konkurssin maksajiksi joutuvat käytännössä kaikki ruotsalaiset, sillä hankkeeseen sijoitetut eläke- ja verorahat katoavat kankkulan kaivoon.

Kristittyjä vainotaan ympäri maailmaa median vaietessa – Antikainen: Sisäministeri Mari Rantanen on toiminut oikein
Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen sai tänään eduskunnan luottamuksen äänin 94–53. Vihreät esitti viime viikolla Rantaselle epäluottamusta vasemmistoliiton kannattamana. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on tyytyväinen, että Rantanen sai eduskunnan luottamuksen. Hän muistuttaa, että kristittyjä vainotaan tälläkin hetkellä useassa maassa samalla, kun media vaikenee asiasta.

Dosentti Ari Helo moittii lukion historiankirjaa: ”Halutaanko koululaisille antaa naiiviin utopistinen kuva Euroopan ulkopuolisten alueiden historiasta ennen kolonialismin kautta?”
Historioitsija ja dosentti Ari Helo antaa tanakkaa kritiikkiä lukion historian oppikirjalle Opus 6 HI6, jonka sisällössä Helo osoittaa olevan selkeitä historiallisen ajattelun puutteita. Kirjassa esimerkiksi länsimainen monikulttuurisuuskäsitys jää tunnistamatta ja historiaa kirjoitetaan eurosokeasti, eli eurooppalaisten näkökulmaa suljetaan pois.

Perussuomalaiset Opiskelijat: “Maahanmuuttajakiintiöt eivät kuulu korkeakoulujen yhteishakuun”
Jyväskylän yliopistosta kantautuu huolestuttavia uutisia. Hiljattain Ylen julkaiseman uutisen perusteella yliopistossa ollaan valmistelemassa tiettyihin koulutusohjelmiin omaa hakuväylää Suomea toisena kielenä opiskeleville. Perussuomalaisten opiskelijajärjestö pitää kannanotossaan suunniteltua positiivista syrjintää korkeakoulujen yhteishaussa älyvapaana toimintana.

Melko erikoista: Vieraskielisille oma väylä korkeakouluun – ”Yliopiston on pystyttävä vastaamaan muuttuviin osaamisvaatimuksiin ja muutoksiin väestörakenteessa”
Suomen yliopistoja riivaa sekin epäkohta, että eritaustaiset väestönosat eivät ole samalla tavalla edustettuina korkeakouluissa. Jyväskylän yliopisto on keksinyt epäkohtaan mainion ratkaisun: tehdään suomea toisena kielenä koulussa lukeneille oma väylä yliopistoon. Näin pystytään vastaamaan “muuttuviin osaamisvaatimuksiin ja muutoksiin väestörakenteessa".

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla
Saksan tuleva kristillisdemokraattien ja demarien mustapunahallitus haluaa ottaa satoja miljardeja euroja uutta velkaa romukuntoisen armeijan kohentamiseen ja antaakseen oman panoksensa Euroopan puolustamiseen. Rahalla ei saa kuitenkaan kaikkea. Vaikka yhä useampi saksalainen pelkää Putinia, niin enemmistö ei ole valmis puolustamaan ase kädessä kotimaataan.

40 vuoden taistelu on ohi ja terroristijärjestö PKK laski aseensa – Suomen 16 000 kurdille avautui toivo paluusta kotiin
Kurdien terroristijärjestö PKK lopetti aseellisen taistelun Turkissa ja avasi samalla aivan uusia näkymiä maailman suurimmalle etniselle ryhmälle ilman omaa valtiota. Poliittinen ratkaisu luo pohjan kurdien valtiolliset rajat ylittävän asuinalueen rauhoittumiselle. Turvallinen tila mahdollistaa pakolaisiksi lähteneiden paluun rakentamaan kotiseutunsa ja kansansa uutta tulevaisuutta.