

LEHTIKUVA
Tietoturva-asiantuntija USA:n vaalisotkusta: ”Sähköinen äänestäminen on hullu idea”
Suut avautuvat hiljalleen Iowan esivaalien äänestyssotkun jälkeen ja asiantuntijan tuomio on julma: nettiäänestys käy vain paperilla saadun tuloksen testaamiseen. Mobiilisovelluksella toteutettavaan äänestämiseen sisältyy suuria riskejä demokratialle.
USA:n presidentinvaalien alkusoitto eli demokraattien esivaali Iowassa päättyi enemmän tai vähemmän kaaokseen. Ääntenlaskuun kehitetty mobiilisovellus eli applikaatio ei toiminut. Esivaalien ääniä jouduttiin perkaamaan käsipelillä ja tulosten laskeminen kesti kolme vuorokautta. Virallinen selitys kämmille oli koodausvirhe.
Sovelluksessa jo testiongelmia
Äänestysapplikaation oli tehnyt amerikkalainen Shadow Inc. Sovellusta testattiin CNN:n mukaan vaaleja edeltäneellä viikolla ja ongelmia havaittiin jo tuolloin. Iowan demokraatit olivat tiettävästi maksaneet sovelluksesta useamman kymmenen tuhatta dollaria.
Tietoturva-asiantuntija Karl Emil Nikka pitää demokraattien käyttämää sovellusta raakileena sekä teknisesti, että käyttöliittymältään.
– Sovellus otettiin käyttöön huonosti valmisteltuna ja ilman riittävää testausta, Nikka sanoo SVT:lle.
– Heidän ratkaisunsa ei ollut tarpeeksi varma ja turvallinen toimiakseen itsenäisesti. Se olisi voinut toimia vertailutyökaluna varsinaiselle paperiäänestämiselle, mutta ei missään nimessä olisi saanut korvata sitä.
Paperia tarvitaan vielä pitkään
Paperia tarvitaan Nikan mukaan vaaleissa ja ääntenlaskennassa vielä pitkään. Äänestysliput voi aina laskea uudestaan, sillä ne eivät katoa bittiavaruuteen. Vaalituloksen läpinäkyvyys on demokraattisesti johdetuissa valtioissa ensiarvoisen tärkeää.
– Sähköisesti toteutettavat vaalit ovat toistaiseksi hullu idea. Tietoturvallinen ja anonyymi äänestäminen ei onnistu tuosta vaan demokratiassa. Järjestelmät eivät vielä ole niin varmoja, että voisimme luottaa niihin sokeasti, Nikka sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Dosentti Ruotsila Verkkouutisissa: Trumpin uudelleenvalinta näyttää todennäköiseltä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää