Suut avautuvat hiljalleen Iowan esivaalien äänestyssotkun jälkeen ja asiantuntijan tuomio on julma: nettiäänestys käy vain paperilla saadun tuloksen testaamiseen. Mobiilisovelluksella toteutettavaan äänestämiseen sisältyy suuria riskejä demokratialle.

USA:n presidentinvaalien alkusoitto eli demokraattien esivaali Iowassa päättyi enemmän tai vähemmän kaaokseen. Ääntenlaskuun kehitetty mobiilisovellus eli applikaatio ei toiminut. Esivaalien ääniä jouduttiin perkaamaan käsipelillä ja tulosten laskeminen kesti kolme vuorokautta. Virallinen selitys kämmille oli koodausvirhe.

Sovelluksessa jo testiongelmia

Äänestysapplikaation oli tehnyt amerikkalainen Shadow Inc. Sovellusta testattiin CNN:n mukaan vaaleja edeltäneellä viikolla ja ongelmia havaittiin jo tuolloin. Iowan demokraatit olivat tiettävästi maksaneet sovelluksesta useamman kymmenen tuhatta dollaria.

Tietoturva-asiantuntija Karl Emil Nikka pitää demokraattien käyttämää sovellusta raakileena sekä teknisesti, että käyttöliittymältään.

– Sovellus otettiin käyttöön huonosti valmisteltuna ja ilman riittävää testausta, Nikka sanoo SVT:lle.

– Heidän ratkaisunsa ei ollut tarpeeksi varma ja turvallinen toimiakseen itsenäisesti. Se olisi voinut toimia vertailutyökaluna varsinaiselle paperiäänestämiselle, mutta ei missään nimessä olisi saanut korvata sitä.

Paperia tarvitaan vielä pitkään

Paperia tarvitaan Nikan mukaan vaaleissa ja ääntenlaskennassa vielä pitkään. Äänestysliput voi aina laskea uudestaan, sillä ne eivät katoa bittiavaruuteen. Vaalituloksen läpinäkyvyys on demokraattisesti johdetuissa valtioissa ensiarvoisen tärkeää.

– Sähköisesti toteutettavat vaalit ovat toistaiseksi hullu idea. Tietoturvallinen ja anonyymi äänestäminen ei onnistu tuosta vaan demokratiassa. Järjestelmät eivät vielä ole niin varmoja, että voisimme luottaa niihin sokeasti, Nikka sanoo.

SUOMEN UUTISET