Kansainvälisen tietoyhteiskunnan kansalaisoikeuksia puolustavan järjestön EFF:n julkaiseman tiedotteen mukaan webin keksijä Tim Berners-Lee ja joukko muita tunnettuja internetasiantuntijoita soittavat hälytyskelloja EU:n tekijänoikeuslain johdosta. He varoittavat Euroopan parlamentissa ensi viikolla käsiteltävä tekijänoikeusdirektiivin uudistuksen muuttavan internetin avoimesta alustasta jakaa ja innovoida sen käyttäjien valvonta- ja kyttäysautomaatiksi.

Myös Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio on jättänyt kirjallisen kysymyksen internetin käytön vapaudesta ja tiedon saatavuudesta netissä, Suomen Uutiset kertoi aiemmin tällä viikolla. Tavio katsoo tekijänoikeusdirektiiviuudistuksen mahdollistavan ennakkosensuurin kasvun netissä.

Suomen Uutiset kertoi viime viikonloppuna tekijänoikeusdirektiivistä, josta Euroopan parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunta äänestää 20. kesäkuuta. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan sosiaalisen median meemit, uudelleenmiksaukset ja muu käyttäjien luoma sisältö voi hävitä verkosta, jos EU:n luonnos tekijänoikeusdirektiiviksi astuu voimaan.

Avoimessa kirjeessään Berners-Lee ja muut internetpioneerit varoittavat, että tekijänoikeusdirektiivin artikla 13 ei toteuta direktiivin sinänsä hyvää tarkoitusta luoda digitaaliset yhteismarkkinat.

– Vaatimalla internetalustoja automaattisesti suodattamaan kaiken sisällön jota niiden käyttäjät alustalle lataavat artikla 13 ottaa ennennäkemättömän askeleen, jossa internet muuttuu avoimesta jakamisen ja innovaation alustasta sen käyttäjien valvonnan ja kontrollin automatisoiduksi välineeksi, asiantuntijat kirjoittivat.

Kirjoittajien mukaan voimassa oleva EU-lainsäädäntö, jossa sisältöä lataavat käyttäjät ovat itse ensisijaisessa vastuussa sen laillisuudesta, ja alustat ovat puuttuneet asiaan vasta jos mahdollinen laittomuus on tuotu niiden tiedoksi, on palvellut Eurooppaa hyvin.

Uudistuksessa eurooppalaiset yritykset kärsivät eniten

Avoimen kirjeen kirjoittajien mukaan direktiiviehdotuksen häviäjiä olisivat eurooppalaiset pienet ja keskisuuret ja aloittavat yritykset, kun taas yhdysvaltalaisilla internetjäteillä on resurssit toteuttaa vaadittu suodatus.

Ongelmallisimmat kohdat direktiiviehdotuksessa ovat peräisin komission esityksestä, mutta sen enempää ministerineuvoston kuin europarlamentin kompromissiesityksissäkään ei ole selkeästi määritelty, mitä internetalustoja sääntely koskee, kirjoittajat toteavat.

Internetin tulevaisuudesta huolestuneet internetpioneerit vetoavat europarlamentaarikkoihin, että he äänestäisivät esitystä vastaan.