

Tim Berners-Lee ja yli 70 muuta huippuasiantuntijaa vastustaa EU:n tekijänoikeusdirektiiviä
Kansainvälisen tietoyhteiskunnan kansalaisoikeuksia puolustavan järjestön EFF:n julkaiseman tiedotteen mukaan webin keksijä Tim Berners-Lee ja joukko muita tunnettuja internetasiantuntijoita soittavat hälytyskelloja EU:n tekijänoikeuslain johdosta. He varoittavat Euroopan parlamentissa ensi viikolla käsiteltävä tekijänoikeusdirektiivin uudistuksen muuttavan internetin avoimesta alustasta jakaa ja innovoida sen käyttäjien valvonta- ja kyttäysautomaatiksi.
Myös Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio on jättänyt kirjallisen kysymyksen internetin käytön vapaudesta ja tiedon saatavuudesta netissä, Suomen Uutiset kertoi aiemmin tällä viikolla. Tavio katsoo tekijänoikeusdirektiiviuudistuksen mahdollistavan ennakkosensuurin kasvun netissä.
Suomen Uutiset kertoi viime viikonloppuna tekijänoikeusdirektiivistä, josta Euroopan parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunta äänestää 20. kesäkuuta. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan sosiaalisen median meemit, uudelleenmiksaukset ja muu käyttäjien luoma sisältö voi hävitä verkosta, jos EU:n luonnos tekijänoikeusdirektiiviksi astuu voimaan.
Avoimessa kirjeessään Berners-Lee ja muut internetpioneerit varoittavat, että tekijänoikeusdirektiivin artikla 13 ei toteuta direktiivin sinänsä hyvää tarkoitusta luoda digitaaliset yhteismarkkinat.
– Vaatimalla internetalustoja automaattisesti suodattamaan kaiken sisällön jota niiden käyttäjät alustalle lataavat artikla 13 ottaa ennennäkemättömän askeleen, jossa internet muuttuu avoimesta jakamisen ja innovaation alustasta sen käyttäjien valvonnan ja kontrollin automatisoiduksi välineeksi, asiantuntijat kirjoittivat.
Kirjoittajien mukaan voimassa oleva EU-lainsäädäntö, jossa sisältöä lataavat käyttäjät ovat itse ensisijaisessa vastuussa sen laillisuudesta, ja alustat ovat puuttuneet asiaan vasta jos mahdollinen laittomuus on tuotu niiden tiedoksi, on palvellut Eurooppaa hyvin.
Uudistuksessa eurooppalaiset yritykset kärsivät eniten
Avoimen kirjeen kirjoittajien mukaan direktiiviehdotuksen häviäjiä olisivat eurooppalaiset pienet ja keskisuuret ja aloittavat yritykset, kun taas yhdysvaltalaisilla internetjäteillä on resurssit toteuttaa vaadittu suodatus.
Ongelmallisimmat kohdat direktiiviehdotuksessa ovat peräisin komission esityksestä, mutta sen enempää ministerineuvoston kuin europarlamentin kompromissiesityksissäkään ei ole selkeästi määritelty, mitä internetalustoja sääntely koskee, kirjoittajat toteavat.
Internetin tulevaisuudesta huolestuneet internetpioneerit vetoavat europarlamentaarikkoihin, että he äänestäisivät esitystä vastaan.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää