Vuosi sitten Kataisen hallitus joutui äärimmäisen noloon tilanteeseen osinkoveromuutoksensa kanssa.  Muutama päivä päätöksen jälkeen se joutui myöntämään tekemänsä virheet ja uusimaan ratkaisunsa. Vasemmistoliitto oli silloin viestin viejänä hallitukseen.  Katainen ja Urpilainen nuolivat haavojaan ja joutuivat häpeämään.

Nyt hallitukselle kävi taas nolosti.  Vasemmistoliitto otti ja lähti näyttävästi. Pääaiheena lapsilisät. Muut lapsiperheille, työttömille, eläkeläisille ja sairaille kaadetut rasitteet lisänä.

Hallituksen eli tässä tapauksessa Sdp:n, vihreiden ja KD:n olisi pitänyt haistaa heti, mihin loukkuun he joutuvat kaataessaan raskaimman laskun kestävyysvajeen kattamisesta lapsiperheille.  Kaikki nukkuivat, kun Kokoomus ajoi ideologiansa mukaisesti monet leikkaukset ja kiristykset vähävaraisiin lapsiperheisiin.

Torstai-illan a-talk ja muu tyrmäävä palaute herätti demarit ja vihreät. Ne irtisanoutuivat lapsilisäleikkausten muodosta.  Perässä KD uskalsi myös vaatia armoa lapsiperheille ja tehdyn päätöksen romuttamista.

Sdp, vihreät ja KD ovat pahasti myöhässä. Vahinko on jo tapahtunut. He ovat hväksyneet leikkaukset. Kansa tietää tämän. Lapsiperhevastainen leima on otsassa ja se pysyy pitkään.

Kokoomus ja Katainen ovat nyt selkä seinää vasten.  Miten he porvareina selittävät toisille porvareille sen, että pääomatuloverotusta ja solidaarisuusveroa kiristetään, mutta sosiaalietuuksia ei leikata? Porvarithan vetävät äänensä pois Kokoomukselta tällä menolla. Itsekkyys elää syvässä.

Kataisen hallitus on nyt vakavassa kriisissä. Kaksi päivää suurten päätösten jälkeen kaikki hallituspuolueet riitelevät keskenään ja näyttääpä riitaa olevan puolueiden sisälläkin, kun ainakin yksi kokoomuslainen kansanedustajakin vaatii päätösten repimistä.

Pääministeri ei voi antaa periksi kasvojaan ja uskottavuuttaan täydellisesti tuhoamatta.

Sdp ja pikkupuolueet johtajineen ovat ajaneet itsensä umpikujaan. Uskomatonta kokeneilta poliitikoilta.

Hallituksen eväät on syöty. Lopullisesti.  Lähtölaskenta on loppunumeroissa. Pian pamahtaa.

Toimi Kankaanniemi
Ent. ministeri/kansanedustaja