Perussuomalaisten kansanedustaja ja eurovaaliehdokas Maria Tolppanen tyrmää kaupunkien suunnitelmat romuttaa invataksien toiminta ja keskittää vammaisten, vanhusten ja muiden erikoisryhmien kuljetukset matkojen yhdistelykeskukseen (MYK).

– Tämä suunnitelma on aivan järjetön. Invataksiyrittäjät ovat investoineet suuria summia kalustoon olettaen toiminnan jatkuvan normaalisti. MYK:n perustaminen ei tuo säästöjä. Automäärästä riippuen keskuksen ylläpito autoineen maksaa lähes 3 miljoonaa euroa, kun tämän hetkinen vammaispalvelumatkojen kustannus on vajaat 1,5 miljoonaa euroa, Tolppanen sanoo.

Matka-ajat venyvät kohtuuttomiksi

Invataksijärjestelmä toimii Tolppasen mukaan hyvin ja sujuvasti, ja yksi kuljetus vie aikaa vain 20-30 minuuttia. Jatkossa kuljetusapua tarvitsevat joutuvat soittamaan MYK:n, josta saavat yhteiskuljetuksen.

– Täytyy ottaa huomioon, että pyörätuolissa istuvien kuljetus vie enemmän aikaa lähtö- ja määränpääpaikoissa tapahtuvien avustuksien ja tuolin sitomisen johdosta. Kun matkan varrelta poimitaan useita henkilöitä kyytiin, matka-aika voi venyä useaan tuntiin ja pahimmassa tapauksessa viedä lähes koko päivän. Lisäksi invataksit ovat hoitaneet moitteettomasti myös kiireettömät paarikuljetukset ja esimerkiksi sydänsairauksista kärsivät asiakkaat, sillä invataksi on ambulanssia halvempi vaihtoehto. Invataksikuljettajat ovat monesti käyneet myös kattavan ensiapukurssin.

Miksi muuttaa hyvin toimivaa järjestelmää?

Tolppanen peräänkuuluttaa myös inhimillisyyttä nykyisten invataksikuljetusten jatkamiseksi.

– Vammaiset ja muut kuljetusapua tarvitsevat henkilöt ovat tottuneet luottamaan invatakseihin. Se on monelle ainut tapa liikkua ja toimia yhteiskunnassa ja se on tuonut turvallisuutta elämään. En voi ymmärtää, miksi vaikeuttaa molempien osapuolten näkökulmasta hyvin toimivaksi todettua järjestelmää.

Tolppanen on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa kysyy hallitukselta, mitä se aikoo tehdä, että invataksiyrittäjien toiminta turvataan jatkossakin, ja että heidän asiakaskuntansa palvelut turvataan.

PS VERKKOTOIMITUS