Perussuomalaisten kansanedustaja Maria Tolppanen ihmettelee kuntouttavan työtoiminnan väärinkäytöksiä.

Kuntouttava työtoiminta on kunnan järjestämää toimintaa, jonka tarkoitus on parantaa henkilön elämänhallintaa sekä luoda edellytyksiä työllistymiselle. Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä. Tällä pyritään siihen, että kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden työpanosta ei käytetä taloudellisen voiton tuottamiseen.

– On käynyt ilmi, että lakia rikotaan häikäilemättömästi ja kuntoutettavia työllistetään voittoperiaatteella toimiviin yrityksiin, Tolppanen toteaa.

– Näyttää myös siltä, että palkatta tehtävä työ on paisumassa kannattavaksi liiketoiminnaksi ympäri Suomen. Esimerkiksi eräs uusi vantaalainen pesulapalveluyritys ilmoitti lehdessä toiminnan aloittamisesta ns. työllistämistoimena. Yritys kyllä työllistää, mutta palkkaa työntekijät eivät saa, työ teetetään kuntoutettavana työtoimintana ja työkokeiluna. Henkilö siis tekee työtä yritykselle ja saa siitä työmarkkinatuen ja yhdeksän euroa per päivä sekä päivittäisen kulukorvauksen. Toiminnan voitto jää yrittäjän taskuun.

Yhdeksän euroa päivässä

Tolppasen mukaan eräs lahtelainen osakeyhtiö kehuu harjoittavansa menestyvää liiketoimintaa, jonka liikevaihto on noin 6 miljoonaa euroa vuodessa. Yrityksen ydintehtävä on kuntouttaa ihmisiä työelämään tuotannollisissa työpajoissa.

– Työpajoihin etsittiin lehti-ilmoituksella työpajapäällikköä, jonka tehtävänä olisi valmentaa ihmisiä eteenpäin elämässään. Tämän yrityksen päivittäinen vahvuus on parisataa työntekijää, josta noin 60 on toistaiseksi voimassa olevalla työsopimuksella, loput ovat kuntoutujia, Tolppanen sanoo.

– Yksi toimista on kuitenkin ylitse muiden. On käynyt ilmi, että ihminen löytää itsensä vanhasta työpaikastaan, josta hänet on puoli vuotta aiemmin irtisanottu, tekemästä omaa entistä työtään 9 €/päivä. Tilanne on kestämätön. Se on selkeää työntekijän hyväksikäyttöä ja ihmisarvon viemistä.

Työperäistä ihmiskauppaa?

Tolppasen mukaan vastuu on TE-keskuksilla, joiden olisi puututtava selkeisiin rikkeisiin. Hän sanoo, että tämänkaltaisessa toiminnassa on työperäinen ihmiskauppa hyvin lähellä.

– Nämä ovat vaikeita asioita, mutta ne on tunnistettava ja niihin on puututtava. TE-keskuksissa on tiedossa ihmisen työhistoria. Ketään ei pidä alistaa kuntoutettavaksi omaan työhönsä. Tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanottu ei menetä ammattitaitoaan irtisanomisen takia. Nykyisellään kuntoutuspaikka on otettava vastaan, koska muutoin työkkäri kirjoittaa karenssilapun.

Valtio maksaa viulut

Tolppasen mukaan on vaikea kuvitella, että edes osa-aikaista palkkatyötä löytyisi työttömille, jos työvoimatoimisto tarjoaa ilmaisia, ammattitaitoisia ja työkykyisiä työntekijöitä.

– Valtiolle tämä on kallista, koska valtio kustantaa tämän orjatyön.

Tolppanen jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

SUOMEN UUTISET