Suomen liityttyä vuonna 1995 Euroopan unionin ja vuonna 2000 rahaliiton jäseneksi kirjoitin molemmilla kerroilla, että päätökset näemme vielä ikävällä tavalla edessämme. Näin on käynyt.

Äänestin EU:n jäsenyyttä vastaan lähinnä siitä syystä, että liian monessa asiassa liian erilainen porukka ei ole toimiva systeemi. Ennustin, että jossakin vaiheessa EU-paatti ajaa tästä syystä karille. Näin on nyt käynyt, erilaisuudesta johtuva kitka on liian suuri. Se on lyönyt jarrut päälle koko unionin alueella. Edessä on pitkä ja kivinen tie, ellei suuntaa muuteta perusteellisesti.

Rahaliiton kirot alkavat nekin nyt tulla esiin. Euro on kahle, joka aiheuttaa Suomelle ja suomalaisille tuhoa lähivuosina. Emme voi harjoittaa omaa politiikkaamme Ruotsin ja Britannian tapaan. Heillä on oma valuutta, mikä on pitkälti edesauttanut euromaita paremmin talouskehityksen.

Mikäli pysymme edelleen eurossa Suomella näyttää olevan vain yksi tie: sisäinen devalvaatio.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies jäädyttäisi palkat vuosiksi. Eikä hän ole yksin sitä mieltä, monet vahvat vaikuttajat puhuvat samoin. Nollan tuntumassa olevat korotukset mahdollistavat heidän mielestä Suomen kilpailukyvyn parantumisen.

Palkansaajien ostovoimaa Häkämies parantaisi veronkevennyksillä. EK:n ykköstavoite onkin työn verotuksen keventäminen. Se nyt ei liene mitenkään mahdollista, kun tietää valtion nykyisen rahatilanteen.

Lisäksi yritysten pitäisi EK:n mukaan saada sopia työehdoista paikallisesti ja laittomien lakkojen tulisi vähentyä.

Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että lähivuosina suomalaisten elintaso tulee laskemaan. Yhä useampi putoaa kokonaan kelkasta. Yhteiskunnan sisäiset ristiriidat kärjistyvät.

Tilanne on suorastaan raivostuttava, sillä samaan aikaan esimerkiksi stubbilainen polvihousuporukka laskee pointtejaan ja korostaa kuinka fantastisen kivaa heillä on! Toisaalla on siis omahyväinen selfieporukka ja toisaalla ankeassa arjessa kamppaileva tavallinen rahvas.

Toivon hartaasti, että suomalaiset heräävät seuraavissa vaaleissa näkemään tosiasiat. Se tosin on vaikeaa, sillä media toimii tässäkin asiassa valtaeliitin sylikoiran roolissa.

Reijo Tossavainen
kansanedustaja (ps.)