Vanhan sanonnan mukaan ylpeys käy lankeemuksen edellä. Tämä sopii erittäin hyvin Kataisen-Urpilaisen sekasoppahallitukseen.

Alkutaipaleellaan hallitus suhtautui oppositioon poikkeuksellisen ylimielisesti. Hallitus luopui vanhasta hyväksi havaitusta tavasta, että tärkeimmät asiat valmisteltiin parlamentaarisesti eli että myös oppositio oli mukana. Näin saatiin aikaiseksi ratkaisuja, jotka ovat kestäneet myöhemmin niin tuulet kuin tuiskutkin.

Hallituksen tärkein uudistus kotimaan politiikassa on ollut kunta- ja soteuudistus. Sitä on runnottu hallituksen sisällä ja sen ulkopuolella enemmän tai vähemmän väkivalloin eteenpäin. Hallitusneuvottelujen yön pimeinä tunteita hatusta tempaistua mututuntumaan perustuvaa ratkaisua on yritetty viedä käytäntöön huonoin tuloksin.

Hallitus lupasi myös luoda tähän maahan 100 000 uutta työpaikkaa. Tosi elämässä on käynyt tasan päinvastoin. Melko lyhyen ajan kuluessa tästä maasta on hävinnyt peräti 150 000 teollista työpaikkaa.

Hallitus lupasi myös tasapainottaa valtion talouden. Totuus on kuitenkin täysin päinvastainen tässäkin asiassa.

Entä Eurooppa-politiikka? Ei liene kenellekään yllätys, että sielläkin on ajettu pahasti karille.

Ei siis ihme, että hallitus haikailee nyt neuvoja oppositiolta. Tai ainakin haluaa opposition mukaan tekemään ikäviä päätöksiä, sillä vaalit lähestyvät.

Reijo Tossavainen
kansanedustaja (ps.)