Pariisissa tapahtui raakalaismainen, täysin käsittämätön joukkomurha. Siinä sivussa tapahtui muutakin pahaa, koska terroristien mielestä ranskalaislehti oli loukannut islaminuskoa.

Eikä aikaakaan kun miljoonat ihmiset marssivat kaduilla valtioiden päämiesten johdolla. Vastustettiin terrorismia, mutta samalla myös puolustettiin suvaitsevaisuutta ja sananvapautta. Hyvä niin.

Käytännössä samat henkilöt toimivat kuitenkin toisin. Esimerkiksi Saksassa Leipzigin kaupunki on kieltänyt mielenosoittajilta plakaatit, joissa islamia arvostellaan. Samanlainen hyssyttely on yleistä muuallakin. Ja veikkaan, että itsesensuuri vain lisääntyy.

Sattuneesta syystä mieleeni tulevat myös kotimaan tapahtumat.

Jussi Halla-aho tuomittiin sakkoon uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hänhän aikoinaan lainasi sanomalehti Kalevassa ollutta kirjoitusta, johon hän laittoi suomalainen sanan tilalle erään toisen kansanryhmän. Oikeuden mielestä suomalaisia sai arvostella, mutta ei muita.

Suvaitsevaisto piti Halla-ahon kirjoitusta täysin vastuuttomana ja rasistisena. ”Pää pantiin pölkylle”, ja seurauksena oli sakkotuomio. Nyt samainen porukka vaatii kyseisen lainpykälän poistamista. Esimerkiksi Ville Niinistön mielestä laki uskonrauhan rikkomisesta on turha jäänne.

Mitä johdonmukaisuutta tai järkeä tässä kaikessa on?

Reijo Tossavainen
kansanedustaja (ps.)