Timo Soini, joka on karismaattinen johtaja, autoritaarinenkin, ei enää hallitse joukkojaan, ulkoministeri Erkki Tuomioja laukoi näin pehmosia Turussa ja viittasi eduskuntaryhmän äänestykseen puheenjohtajasta.

Voihan sentään toveri Tuomioja. Kyllä valinta tapahtui avoimen keskustelun jälkeen ja demokratian pelisääntöjen mukaan äänestäen.

Vielä pahemmin mopo keuli, kun Tuomiojan mukaan puolue on nyt maahanmuuttaja- ja ulkomaalaisvihamielisempi kuin alunperin, koska Soini joutui tekemään eräänlaisen sopimuksen paholaisen kanssa.

Siis sopimus paholaisen kanssa! Harvinaisen solvaavaa, asiatonta puhetta ministeriltä. Ehkäpä tämä selittyy sillä, että demareiden kannatus on vajonnut alemmas kuin koskaan ennen ja tunnelin päässä ei näy valoa.

Mutta ei niin huonoa, etteikö myös hyvää. Erkki Tuomiojan mukaan keskeinen tekijä oikeistopulismin kannatuksen nousuun on pettymys vasemmistopuolueisiin. Näinhän se on.

Eurokriittisyyttä ja muukalaisvastaisuutta enemmän perussuomalaisten kannatuskasvua selittää hänen mielestään reagoiminen eriarvoisuuden kasvuun. Siinäkin Tuomioja on oikeassa.