Uudet tiedot Venäjän sotilaallisesta varustautumisesta vavahduttavat Ruotsin lehdistöä. Svenska Dagbladet kirjoittaa etusivullaan tuhannesta venäläisestä taisteluhelikopterista, joista tulee lähivuosina raju sotilaallinen voima Venäjän luoteisosiin Suomen ja Ruotsin suunnalle.

Myös Aftonbladet tarttui samaan aiheeseen, joka perustuu suomalaiseen raporttiin Venäjän sotilaspoliittinen kehitys ja Suomi, joka julkaistiin maaliskuussa myös englanniksi.

Svenska Dagbladet muistuttaa viime kesäisestä kenraali Nikolai Makarovin käynnistä Suomessa. Suomalaisia hätkäytti kenraalin moite Natoon liittyvistä harjoituksista, mistä hän joutui presidentti Sauli Niinistön puhutteluun.

Ruotsalaisia hätkäytti kenraalin viesti siitä, että Venäjän ohjuspuolustus yltää Suomen yli aina Ruotsiin asti.

Stefan Forssin kirjoittama raportti tukee tätä varoittavaa viestiä. Svenska Dagbladet julkaisee hätkähdyttävän kartan, jonka mukaan venäläisten uusi S 400 Tiumf -ilmatorjuntaohjusjärjestelmä yltää kaukaa Lugasta Viron rajan tuntumasta Laatokan pohjoispuolelle, Lappeenrantaan, Hankoon ja Hämeenlinnaan asti, Kaliningradista Ruotsiin saakka.

Moderni hyökkäysohjus Iskander yltää paljon pitemmälle: Alakurtin Iskander-patteri yltää lähes koko Suomeen, Kaliningradin patteri kattaa koko Etelä-Ruotsin.

Eikä tässä vielä kaikki. Lehti muistuttaa Vladimir Putinin luvanneen Venäjän armeijalle 400 miljardia euroa vuoteen 2020 mennessä. Painotus on armeijan modernisoinnissa. Painopiste on pohjoisessa ja luoteisrintamalla, kuten joskus muinoin.

– Vaikkei mitään sodan uhkaa olekaan, emme voi ummistaa silmiämme lähiympäristömme nopeista ja suurista muutoksista, jotka vaikuttavat merkittävästi Suomen ja Ruotsin turvallisuuteen, Stefan Forss sanoo.

Hän muistuttaa erityisesti Putinin lupaamista tuhannesta taisteluhelikopterista, jotka muodostavat suuren sotilaallisen voiman. Venäjä on hylännyt opin massiivisesta miehitysarmeijasta ja korvannut sen huipputekniikalla varustetulla nopealla iskuarmeijalla.

– Venäjän armeijan uusi taktiikka tähtää nopeaan ja voimakkaaseen iskuun, joka nujertaa paitsi poliittisen ja sotilaallisen johdon, myös koko yhteiskunnan niin, että vastarinnan tahto murtuu nopeasti. Tämä vaatii suurta valmiutta ja nopeita joukkoja, jotka samalla lyhentävät puolustajan reagointiaikaa, Forss toteaa.

Nopealla iskulla pyritään halvaannuttamaan puolustus siksi ajaksi, että suurempi venäläinen yksikkö ehtii paikalle. Tämä asettaisi jopa Naton tapahtuneen tosiasian eteen.

-Ruotsin armeijalta puuttuvat reservit. Suomi voi yhä mobilisoida sotilaita. Yksin emme selviä kukaan, mutta yhdessä ovat mahdollisuutemme paljon paremmat, Forss uskoo.

PS VERKKOTOIMITUS