Maahanmuuttovirasto kertoo tiedotteessaan jäädyttävänsä toistaiseksi päätöksenteon irakilaisten ja somalialaisten turvapaikanhakijoiden kohdalla. Alustavien tietojen mukaan turvapaikkahakemusten ratkaisulinjauksia tullaan tiukentamaan.

Suomi on tähän saakka myöntänyt oleskelulupia kansainvälisen suojelun perusteella löyhemmin perustein kuin muut EU-maat.

– Maahanmuuttovirasto on  linjannut Irakin keskiosat sekä Etelä- ja Keski-Somalian alueiksi, joilta tuleville on tähän saakka myönnetty oleskelulupia kansainvälisen suojelun perusteella pelkästään kotialueen turvallisuustilanteen vuoksi. Nyt on jo käynyt ilmi, että esimerkiksi Bagdadista ja sitä ympäröiviltä alueilta samoin kuin Mogadishusta kotoisin olevat hakijat eivät muissa EU-maissa saa automaattisesti suojelua, viraston tiedotteessa kerrotaan.

Jokainen turvapaikkapäätös tehdään sen linjauksen mukaan, joka on voimassa ratkaisuhetkellä.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) totesi vielä noin kuukausi sitten, että Irakista, Syyriasta tai Somaliasta tulevia turvapaikanhakijoita ei voi lainkaan käännyttää takaisin.

– Meille tulee turvapaikanhakijoita pääasiassa muun muassa Irakista, Syyriasta ja Somaliasta. Ne ovat maita, joissa kriteerit täyttyvät – täydessä kaaoksessa olevia maita, ei niihin ketään takaisin voi lähettää, Orpo kommentoi Verkkouutisille.

SUOMEN UUTISET