
Tulihan se sieltä: Euroopan Yhdysvallat muutamassa vuodessa
Saksan sosialidemokraattien (SPD) puheenjohtaja Martin Schulz täräytti tiskiin visionsa Euroopan tulevaisuudesta. Hän haluaa muodostaa EU:sta liittovaltion eli ”Euroopan Yhdysvallat” vuoteen 2025 mennessä. Liittovaltion perustuslaki lähetetään EU:n jäsenmaille ratifioitavaksi ja ne, joille soppa ei maistu, saa lähtöpassit EU:sta.
Euroopan parlamentin puhemiehenä toiminut Schulz latasi näkemyksensä yhteisöpalvelu Twitterissä.
I want a new constitutional treaty to establish the United States of Europe. A Europe that is no threat to its member states, but a beneficial addition.
— Martin Schulz (@MartinSchulz) December 7, 2017
A convention shall draft this treaty in close cooperation with the civil society and the people. Its results will then be submitted to all member states. Any state that won’t ratify this treaty will automatically leave the EU.
— Martin Schulz (@MartinSchulz) December 7, 2017
Merkelin viimeinen oljenkorsi
Saksan liittopäivävaaleissa 24. syyskuuta sekä Angela Merkelin kipparoima kristillisdemokraatit (CDU) että SPD kärsivät murskatappiot. Hallituksen muodostamisesta tuli ennennäkemättömän vaikeaa. Molemmat puolueet kavahtivat ensi kertaa liittopäiville rynnistänyttä Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puoluetta.
Merkel yritti muodostaa koalitiohallitusta vihreiden ja liberaalien kanssa, mutta se ei tuottanut tulosta. Merkelin viimeiseksi oljenkorreksi jäi jatkaa niin sanottua suurta koalitiota SPD:n kanssa molempien rökäletappiosta huolimatta.
Merkelin ongelma on, että hän voi joutua luotsaamaan vähemmistöhallitusta, jos SPD ei tule mukaan hallitukseen. CDU saalisti alle kolmanneksen äänistä syyskuun vaaleissa. Pelkästään CDU:hun ja sen baijerilaisen sisarpuolue CSU:hun varaan rakennettu vähemmistöhallitus olisi siten perin hutera.
SPD tietää taktisen asemansa tärkeyden. Puolue tekee päätöksensä torstaina siitä, aikooko se aloittaa hallitustunnustelut CDU:n kanssa. Schulz pyysi ensi töikseen anteeksi surkeaa vaalitulosta.
Kansallismielinen ”populismivaara” myös Suomessa
Schulzin mukaan liittovaltio auttaisi taistelussa Euroopan ongelmia vastaan. Hän listasi ongelmakohdiksi ilmastonmuutoksen, massamaahanmuuton ja veronkierron.
– Eurooppa on henkivakuutuksemme, Schulz täräytti.
Schulzin mukaan liittovaltiota tarvitaan myös tainnuttamaan Euroopan kansallismieliset voimat. Hän näkee näitä voimia esimerkiksi Suomessa. Niitä on Schulzin mielestä myös Saksassa, Ranskassa, Itävallassa, Tanskassa ja Hollannissa.
Hän on aiemmin leimannut populistit ”Euroopan vihollisiksi”.
Suomen hallituksen kanta on ollut kielteinen liittovaltiolle. Schulzin Euroopassa Suomelle näytettäisiin ovea EU:ssa. Suomi tosin ei olisi yksin saamassa EU:lta punaista korttia. Hollannin pääministeri Mark Rutte on myös todennut, ettei Euroopan tiivistäminen ole oikea lääke.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää