Pitkään kestänyt umpisolmu Ruotsin hallitusneuvotteluissa on viimein aukeamassa. Useat eri lähteet kertovat, että neuvottelutulos on syntynyt sosiaalidemokraattien, vihreiden, keskustan sekä liberaalinen yhteishallituksesta. Puolueiden päättävät elimet puivat neuvottelutulosta perjantain ja viikonlopun aikana. Puolueiden edustajat eivät itse ole kommentoineet neuvotteluiden tilaa.

Jos uusi hallitus saadaan kasaan, sillä on 167 edustajaa Ruotsin 349 -paikkaisilla valtiopäivillä. Pääministeristä on päätettävä ensi keskiviikkoon 16. tammikuuta mennessä. Silloin Ruotsin valtiopäivät äänestää viimeisen kerran syksyn vaalien jälkeen uudesta pääministeristä. Puhemies tapaa puolueiden puheenjohtajat maanantaina. Todennäköisesti pääministerin nimi on selvillä jo tuolloin.

Lentovero takaisin, pakolaisperheet yhdistetään

Sosiaalidemokraattien ja keskustan kantona kaskessa olleet työoikeuskysymyksiin sekä vuokrasääntelyyn liittyvät erimielisyydet ovat ratkenneet demarien vastaantuloon. Vihreät ovat tiettävästi saaneet läpi vaatimuksensa lentoveron ottamisesta uudelleen asialistalle. Vihreiden vaatimus pakolaisten oikeudesta perheiden yhdistämiseen on sekin kirjattu hallitusohjelmaan. Liberaalit ovat vaatineet lisää panostuksia koululaitokseen.

Sosiaalidemokraattien puoluehallitus on koolla perjantaina iltapäivällä, valtiopäiväryhmä kokoontuu heti sen jälkeen. Myös keskustan valtiopäiväryhmä on koolla tänään, lopullisesti hallitusratkaisu siunattaneen lauantain kuluessa. Liberaalien sekä vihreiden päättävät elimet ovat koolla viikonlopun aikana.

SUOMEN UUTISET