
Tutkimus: hiilineutraali energiapolitiikka ilman ydinvoimaa tulee valtavan kalliiksi
Tuoreen MIT-yliopiston tutkimuksen mukaan hiilinetraali sähköntuotanto on vaikeaa, jos fossiiliset energianlähteet pyritään korvaamaan vain uusiutuvilla. Ilman ydinvoimaa sähkön hinta tulee nousemaan dramaattisesti.
Ilmastonmuutoksen torjumiseksi on usein esitetty siirtymistä fossiilisista energianlähteistä uusiutuviin energiamuotoihin, kuten tuuli- ja aurinkoenergiaan. Äänekkäimmin ilmastokysymyksestä huolissaan olevat tahot – lähinnä vihervasemmisto – kuitenkin usein vastustavat myös ydinvoimaa.
Tutkimuksen mukaan hiilineutraalin sähköntuotannon tavoitteen saavuttaminen tulee kuitenkin ilman ydinvoimaa erittäin kalliiksi. Kuluttajille kallis sähkö saattaa lisätä niin sanotun ilmastoskeptisyyden suosiota. Ilmastoskeptikot kyseenalaistavat sen, että ilmasto lämpenee ihmistoiminnan vuoksi tai sen että lämpeneminen on haitallista. Ilmastoskeptikot ovat huolissaan siitä, että ilmastonmuutoksen torjuminen käy kalliiksi turhan takia.
Monet ilmastoskeptikot kuitenkin suhtautuvat myönteisesti ydinvoimaan. Ilmastopolitiikan paradoksi onkin, että ilmastoskeptikoiden energiapolitiikka mahdollistaisi edullisen hiilineutraalin sähköntuotannon, kun taas vihervasemmiston energiapolitiikka tulee kalliiksi, eikä silti välttämättä saavuta tavoitetta rajoittaa ilmaston lämpeneminen puoleentoista asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna.
MIT:n tutkimuksen mukaan ilmastotavoitteiden saavuttaminen tulisi hyvin kalliiksi, jos ydinvoima ei ole lainkaan mukana sähköntuotannossa. Ydinvoimaa tulee kuitenkin kehittää nykyisestä, raportissa todetaan.
Tutkijoiden mukaan reaktoreita tulee kehittää turvallisemmiksi ja kustannustehokkaammiksi, ja niiden rakentamisen johtamista tulee kehittää niin, että hankkeet pysyvät budjetissa ja aikataulussa.
Reaktoreita tehtaista sarjatuotannolla
– Siirtymä sarjatuotantoon ja standardoituihin voimaloihin sekä rakentamisen keskittäminen tehtaille ja telakoille voi olla merkittävä kustannustehokas strategia maissa, joissa perinteisen rakentamisen tuottavuus on matala, MIT:n vieraileva tutkija David Petti sanoi.
– Tulevaisuuden hankkeiden tulisi myös sisältää reaktorityyppejä, joiden turvallisuus on passiivista ja sisäänrakennettua.
Ydinvoima käyttää hyvin vähän maa-alaa, sen kaivosjalanjälki on pieni, se tuottaa hyvin vähän jätettä ja aiheuttaa tuotetun sähkön määrään suhteutettuna vähiten kuolleisuutta onnettomuuksissa.
Ydinvoimasta ja sen vaihtoehdoista käydään keskustelua myös Ruotsissa, joka on periaatteessa päättänyt luopua siitä kokonaan. Tuulivoiman tuottajat kutsuvat tuottamaansa sähköä uusiutuvaksi, mitä se ei kriitikoiden mukaan ole.
Tuulivoima vaatii paljon tilaa, sillä on haitallinen vaikutus ympäristöönsä ja se vaatii suhteutettuna tuotettuun energiayksikköön huomattavan paljon uusiutumattomia resursseja kuten terästä, betonia ja kuparia, kirjoittaa Lennart Back Nya Wermlands-Tidningenin mielipidesivulla.
Kirjoituksessa viitataan energiayhtiö Vattenfallin raportteihin, joiden mukaan tuulivoiman hiilidioksidipäästöt ovat kolme kertaa ja aurinkopaneelien kymmenen kertaa ydinvoimaa suuremmat, kun tarkastellaan voimaloiden koko elinkaarta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää