

Jordan Peterson Youtube-videolla.
Jordan Peterson: toisin kuin vasemmalle kallellaan olevat yhteiskuntatieteilijät väittävät, tasa-arvoistumiskehitys tekee miehistä ja naisista entistä erilaisempia
Psykologiset sukupuolierot ovat biologista todellisuutta eivätkä vain sosiaalisia konstruktioita tai stereotypioita. Tähän tulokseen on päätynyt akateeminen persoonallisuus- ja sosiaalipsykologia. Mutta voimmeko luottaa tuloksiin? Toronton yliopiston psykologian professori Jordan B. Petersonin mukaan sitä vaaraa ei ole, että tutkijoilla olisi konservatiivisia ennakkoluuloja – koska käytännöllisesti katsottuna kaikki näiden alojen tutkijat ovat poliittisesti kalleellaan vasemmalle.
– Kuinka voi tietää, voitko luottaa toisen arvioon tosiasioista? Fakta on jotain, joka tulee esiin ideologisista olettamuksista riippumatta, Peterson selittää Youtubessa julkaistussa keskustelussa konservatiivisen poliittisen kommentaattorin Ben Shapiron kanssa.
On yleisesti tunnettua, että ihmis- ja yhteiskuntatieteet ovat vahvasti kallistuneet vasemmalle, Peterson toteaa. Ilmiöstä on olemassa akateemista tutkimusta, jota Suomen Uutiset on käsitellyt aiemmin.
– Kuten [moraalipsykologiaa tutkinut sosiaalipsykologi] Jonathan Haidt on todennut, persoonallisuus- ja sosiaalipsykologian tutkijoiden joukossa ei ole konservatiiveja, tai jos on, niin häviävän vähän, Peterson väittää.
– Jos tällä tutkimusalueella on ennakkoasenne, se on kerta kaikkiaan ja kiistattomasti vasemmistolainen vinouma, Peterson painottaa.
Petersonin mukaan kunnollinen tutkija joutuu taistelemaan tätä omaa ennakkoasennettaan vastaan. Ja vasemmistolaisten persoonallisuus- ja sosiaalipsykologien joukossa oli kunnollisia tutkijoita.
– Juuri nämä tutkijat keräsivät aineiston, joka osoitti että sukupuolierot eivät ainoastaan ole todellisia vaan myös suuremmat tasa-arvoisissa yhteiskunnissa. Ideologinen oletus oli, että kun teet yhteiskunnasta tasa-arvoisen, miehistä ja naisista tulee enemmän tai vähemmän samanlaisia, Peterson kuvailee edistyksellisten tutkijoiden taustaoletuksia.
– Ei. Heistä tulee erilaisempia. Ohhoh. Tämäpä vasta on jotakin, Peterson kuvailee sitä, miten tutkijat kokivat, kun data haastoi heidän ennakko-oletuksensa.
Kuten Suomen Uutiset raportoi, tänäkin vuonna uusi tutkimus on vahvistanut jälleen kerran, että sukupuolen mukaan eriytyneimmät työmarkkinat ovat maissa, joissa kulttuuri on kaikkein tasa-arvoisin.
Otsikkoa muutettu 16.5.2018 klo 11:02.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää