Ontarion psykologinen korkeakoulu määräsi kuuluisan mediapersoona Jordan Petersonin sosiaalisen median uudelleenkoulutusohjelmaan hänen viimeaikaisten julkilausumiensa vuoksi. Muussa tapauksessa psykologian professorina toiminut Peterson hän saattaisi menettää lupansa toimia psykologina. Peterson oli puhunut tuomitsevaan sävyyn mm. ylipainoisuuden suitsuttamisesta ja kirurgisista transhoidoista. Peterson valitti asiasta paikalliselle tuomioistuimelle, mutta hänen valituksensa hylättiin. Kohupsykologi osoitti huolensa sananvapauden tilasta Kanadassa. Hän aikoo mennä uudelleenkoulutukseen, mutta ei aio vaieta tärkeinä pitämistään asioista.

Maailmankuulu kanadalainen mediapersoona ja Toronton yliopiston psykologian laitoksen emeritusprofessori Jordan Peterson määrättiin sosiaalisen median uudelleenkoulutukseen. Määräyksen takana on Ontarion psykologinen korkeakoulu, joka oli saanut valituksia Petersonista.

Aikaisemmin tänä vuonna korkeakoulu oli väittänyt, että Petersonin sosiaalisen median päivitykset rikkoivat ammattikunnan sääntöjä. Tämän seurauksena häntä vaadittiin suorittamaan erityinen sosiaalisen median koulutus. Hiljattain Ontarion oikeusjaosto hylkäsi hänen valituksensa korkeakoulun toimenpiteistä.

Tapaus on noteerattu useissa medioissa, ja se on herättänyt kiivasta kansainvälistä keskustelua sosiaalisen median puolella. Kanadalainen National Post -lehti taustoitti tapausta nostaen esille, ettei yksikään valitusten tekijöistä ollut varsinaisesti Petersonin asiakas.

Yhdysvaltalainen Fox News muistutti, että Peterson on poliittisesti mielipiteitä jakava hahmo, sillä hän on kommentoinut transideologiaa, poliitikkoja ja muita yhteiskunnallisia aiheita. Viime vuonna hänen tilinsä hyllytettiin Twitteristä moitittuaan transsukupuolista näyttelijä Elliot Pagea.

Peterson kommentoi: ”Muistatteko, kun pride oli synti? Ellen Page poistatutti juuri rintansa kriminaalikirurgilla.”

Peterson pääsi takaisin sosiaalisen median alustalle sananvapaushenkisen Elon Muskin otettua yhtiön haltuunsa.

Samana vuonna Peterson kritisoi myös Sports Illustrated -lehteä tämän hehkutettua ylipainoista mallia kevään numerossaan. ”Anteeksi. Ei kaunista. Mikään määrä autoritaarista suvaitsevaisuutta ei voi muuttaa sitä.”

Näiden ja saman kaltaisten päivitysten takia Peterson määrättiin uudelleenkoulutukseen. Kieltäytymisen kerrottiin johtavan mahdollisesti jopa psykologin lupien perumiseen Ontarion alueella.

Tammikuussa Peterson kommentoi sosiaalisessa mediassa: ”Selventääkseni: se on päätetty: Joko alistun sosiaalisen median uudelleenkoulutukseen tai joudun kurinpidolliseen kuulemiseen ja mahdollisesti menetän lupani edustaa itseäni psykologina.”

Tämän jälkeen Peterson teki juridisen valituksen korkeakoulusta väittäen, ettei koulun hallinnolla ole oikeutta puuttua hänen poliittisiin keskusteluihinsa sosiaalisessa mediassa.

Ontarion oikeuspiiri päätti kuitenkin yksimielisesti hylätä Petersonin valituksen kolmen tuomarin voimin. Heidän mukaansa ammattikunnalla on velvollisuus vaalia sääntöjään myös julkisuudessa.

Peterson perusteli, että hänen sosiaalisen median päivityksensä olivat viran ulkopuolista mielipiteiden ilmaisua, eikä hän esiintynyt niissä psykologina. Tuomari Paul Schabas kirjoitti: ”Tri. Peterson näkee toimivansa kliinisenä psykologina ’laajassa julkisuudessa’, jossa hän kertoo auttavansa ’miljoonia ihmisiä’.

Tuomari lisäsi: ”Peterson ei voi tehdä molempia: Hän ei voi edustaa säänneltyä ammattikuntaa ottamatta vastuuta riskeistä, joita hänen luotettu sanansa voi aiheuttaa.”

Hiljattain Peterson ilmoitti seisovansa sanojensa takana. Hän kertoi vastustaneensa kirurgisia transhoitoja ja ihmettelevänsä, jos sellaista ei voi tehdä Kanadassa.

Kanadalaisen uutismedia CBC:n haastattelussa Peterson kommentoi uudelleenkoulutukseen joutumista kärjekkäästi. Hän totesi: ”Tulen noudattamaan sääntöjä, mutta en tee sitä salassa… Ja syy tälle on se, etten näe tehneeni mitään väärää.”

Aiemmin Twitterinä tunnetussa somealusta X:ssä Peterson kommentoi tapausta yli 4,6 miljoonalle seuraajalleen: ”No niin, eli Ontarion hovioikeus vahvisti Ontarion psykologisen korkeakoulun luvan syytteilleen. Jos luulette, että teillä on Kanadassa sananvapaus. Elätte harhassa.”

SUOMEN UUTISET