Suomen Uutiset kertoi lokakuussa kokeesta, jossa kolme tutkijaa testasi parodia-artikkelien avulla, toimiiko tieteellinen laadunvarmistus sellaisilla aloilla kuin sukupuolentutkimus, kulttuurintutkimus tai rasismin tutkimus. Hilpeät valeartikkelit läpäisivät humanististen tiedejulkaisujen seulan – niiden mukaan anaalitappi auttaisi miesten ”transhysteriaan”, ja lihominen on verrattavissa kehonrakennukseen. Kuplan puhkaissut Portland State Universityn professori on nyt oman yliopistonsa rankaisutoimenpiteiden kohteena.

Kolme tutkijaa kertoo oheisella videolla tiedejulkaisut housut kintussa paljastaneesta jäynästään. Nyt tempussa mukana ollut Portland State Universityn (PSU) filosofian professori Peter Boghossian on joutunut oman yliopistonsa tutkinnan ja mahdollisten rankaisutoimien kohteeksi, kertoo The Daily Wire.

Boghossianin väitetään rikkonen tutkimusetiikkaa käyttämällä koehenkilöiden vastoin tieteellisiä normeja. Yliopisto tulkitsi kolmen tutkijan tekemän pilan akateemiseksi tutkimukseksi, jota sitoisivat samat tutkimuseettiset normit kuin oikeita, yliopiston rahoittamia tutkimuksia.

Elokuvaohjaaja Mike Nayna, joka dokumentoi Boghossian ja kumppaneiden yrityksen osoittaa pseudotieteellisten alojan akateemiset puutteet, ilmoitti professori Boghossianin kurinpitomenettelystä twiitillä viime viikolla. Yliopisto tutkii Naynan mukaan myös tutkimusaineiston väärentämistä.

Dokumentti alkaa sillä, että Boghossian kertoo saaneensa kutsun keskustelemaan yliopiston kurinpitoasioista vastaavan lautakunnan puheenjohtajan Jack Barberan kanssa, oliko valeartikkeleiden julkaisussa noudatettu asianmukaisia käytäntöjä. Tämä tapahtui lokakuun 18. päivä.

– Uskon että ne tulevat tekemään kaikkensa mitä he voivat, jotta saavat minut ulos”, Boghossian sanoi videolla.

Lautakunnan mukaan Boghossianin ja kumppaneiden projekti täytti liittovaltion määritelmän koehenkilöistä, koska siinä kerättiin dataa vuorovaikuttamalla elävien ihmisten kanssa.

”Koehenkilöitä” olivat siis niiden tieteellisten julkaisujen toimittajat ja vertaisarvioijat, jotka hyväksyivät pähkähulluja artikkeleita julkaistavaksi muka oikeana tutkimuksena.

Projektiin osallistunut tutkija James Lindsayn mukaan tutkimuseettinen rike antaisi muille tutkijoille tekosyyn teeskennellä, että kolmikon hanke ja tulokset voidaan ohittaa merkityksettömänä, vaikka ”koehenkilöiden” kohtelu ei vaikuttanut tuloksiin mitenkään.

Boghossianilla ei ole vakituista professorin virkaa, minkä vuoksi hänet on helppo erottaa.

Tukea Dawkinsilta, Pinkeriltä, Petersonilta ja Sokalilta

Lukuisat tutkijat ovat lähettäneet kirjeitä Portland State -yliopiston johdolle tukeakseen ja puolustaakseen Boghossiania ja hänen ryhmänsä työtä akateemisten valuvikojen paljastamisessa. Näihin tunnettuihin akateemikkoihin lukeutuvat muun muassa Richard Dawkins, Steven Pinker, Jordan Peterson, ja Alan Sokal.

New York Universityn ja University College Londonin fysiikan professori Alan Sokal vuonna 1996 piti pilkkanaan 1990-luvulla vielä uusia postmoderneja virtauksia.

Sokal lähetti akateemiseen postmodernin kulttuuritutkimuksen julkaisuun Social Text artikkelin, jonka sisältö oli hölynpölyä, mutta joka kuitenkin kuulosti hyvältä ja imarteli lehden toimittajien ideologisia ennakkoluuloja.

Artikkeli Transgressing the Boundaries: Towards a Transformative Hermeneutics of Quantum Gravity julkaistiin Social Text -lehdessä, vaikka sen olisi voinut tunnistaa pelleilyksi lähes kuka tahansa. Artikkeli väitti, että kvanttigravitaatio on sosiaalinen ja kielellinen konstruktio. Tuohon aikaan Social Text ei kuitenkaan harjoittanut vertaisarviointia, eli pyytänyt käsikikirjoitusta koskevaa lausuntoa akateemisesti meritoituneelta fyysikolta. Lopulta Sokal paljasti jäynänsä julkisesti.

Dawkinsin mukaan Portland State teki itsensä naurunalaiseksi

Dawkins osoitti kritiikkinsä PSU:n professori Mark R. McLellanille, joka on myös tutkimuksesta ja jatko-opinnoista vastaava johtaja yliopistossaan:

– Ensireaktioni luettuani Peter Boghossianin briljantin tempun kurinpidollisesta tutkinnasta oli ulvoa epäuskoista naurua. Haluavatko huumorintajuttomat kollegasi, jotka toivat asian käsittelyyn, että Portland State joutuu naurunalaiseksi akateemisessa maailmassa?

Dawkins huomautti myös, että Boghossianin temppu oli satiiria, ja satiiriin kuuluu, ettei se ole kirjaimellisesti totta.

Sekä Dawkins että Sokal huomauttivat kirjeissään, että Boghossian ja hänen kollegansa eivät tavoitelleet tempullaan taloudellista hyötyä tai edistymistä urallaan.

Suomen Uutiset