Brysselin kuolonuhreja kunnioittaneeseen mielenilmaukseen osallistunut Sebastian Tynkkynen sai tarpeekseen häiritsevästä huutelusta. Hän kertoo jättäneensä rikosilmoituksen tapahtumien johdosta. 

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtajana toimivaa Tynkkystä oli pyydetty puhumaan keskiviikkona Helsingin Narinkkatorille Brysselin tapahtumiin liittyen.  Tynkkysen puheenvuoron aikana yleisön joukossa seissyt mieshenkilö huusi: “Tynkkynen on rasisti, Tynkkynen on rasisti, Tynkkynen on rasisti..”

– Sisälläni kiehui odottaessani, että mies lopettaisi julkisen solvaamisen, mutta pysyin rauhallisena. Olin tullut käyttämään sananvapauttani ja puolustamaan eurooppalaisia arvoja ja ilmaisunvapauttani häirittiin jatkuvalla kunnian loukkaamisella. En voinut aloittaa, ennen kuin mies oli lopettanut julkisen halventamisen, Tynkkynen kuvailee tapahtunutta.

Suomessa on Tynkkysen voimistumassa kulttuuri, jossa toisen ihmisen kunniaa saa loukata rajattomasti, jos osaa tehdä sen oikein. Syntyy loputonta kiusaamista ja ylenkatsomista, jolla on niin henkisiä, sosiaalisia kuin työnsaannillisiakin vaikutuksia.

– Näitä viestejä saan kansalaisilta usein ja haluan nyt puuttua tähän. Tiedossani ei ole, että kansalaisen kunnian loukkaamisesta rasistikortilla olisi tullut tuomio, mutta oikeushistoriasta löytyy tuomio virkamiesten osalta, jonka toivossa uskon, että samoja oikeuksia sovellettaisiin kaikkiin kansalaisiin. Jos näin tapahtuu, on tuomiolla laajempia vaikutuksia koko yhteiskunnalliseen keskusteluun. Sen jälkeen rasismista toista keskustelijaa syyttävä kansalainen saa käytännössä automaattisesti tuomion.

– Paikalla olleet poliisit kuulivat kaiken itse, ottivat miehen puhutteluun suorilta sekä ottivat yhteystiedot talteen. Kun olin lopettanut omat vastuuni, he kysyivät minulta, tehdäänkö tästä rikosilmoitus. Vastasin myöntyvästi.

Tynkkynen muistuttaa, että rasismihuutelut ovat aikaisemminkin johtaneet tuomioon saakka. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 63-vuotiaan miehen hänen syytettyään virkamiestä rasistiksi tämän kirjoittaessa pysäköintivirhemaksua.

SUOMEN UUTISET