Suomalaiset uutisvälineet kertoivat lauantaina Oulun Rotuaarilla tapahtuneesta välikohtauksesta, jossa puolueen puheenjohtajan Riikka Purran ja varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkysen pitämää EU-vaalitilaisuutta häirittiin poikkeuksellisella tavalla. Suomen Uutiset otti selvää kärhämän taustoista.

Mieskaksikko käyttäytyi Sebastian Tynkkystä kohtaan aggressiivisesti. Poliisi laittoi toisen heistä poliisiautoon talteen vaalitapahtuman ajaksi.

Tynkkynen julkaisi videon tapahtumapaikalta:

Tynkkynen kirjoittaa:

”Kiitos poliisille suojauksesta tänään.

Kaksi vasemmistolaista ryntäsivät uhkaavasti allekirjoittanutta kohti, mutta poliisit tulivat välittömästi autosta ulos kohti miehiä, mikä sai heidät perääntymään tilanteesta.

Toinen vietiin poliisiautolle. Viha ja aggressiivisuus oli käsin kosketeltavaa.

Kahden mölisijän lisäksi paikalla oli kymmenkunta mielenosoittajaa, jotka olivat varustautuneet kyltein tapahtumaa varten.

Suomen Uutiset otti selvää mielenosoituksen taustoista

Verkosta selviää helposti, että asialla oli Oulun anarkistiliitto. Se ilmoittaa Facebook-sivuillaan olleensa häiriköinnin takana: ”Käytiin huutamassa Purra, Tynkkynen ja Junnila hiljaiseksi Rotuurilalla tänään”. Facebookissa on runsaasti anarkistien julkaisemia kuvia paikan päältä.

Mitä Oulun anarkistiliitto sitten tavoittelee? Omien sanojensa mukaan ”mustaa siirtymää”, siis kapitalismin täydellistä romuttamista. Se haluaa korvata Suomen nykyisen hallitusmuodon sekä valtiottomalla sosialismilla että anarkismilla.

Älämölöä aikansa kuunnellut Purra totesi tilaisuuden melskaajille: ”menkää töihin.” Tämän toteutuminen vaikuttaa epätodennäköiseltä, sillä anarkisryhmittymä pitää työn tekoa itseensä kohdistavana väkivaltana.

Anarkistiliitto kirjoittaa:

”Työttömyys, vähävaraisuus, huono-osaisuus, syrjäytyneisiis, köyhyys – ne kaikki on normalisoitu osa yhteiskuntaamme, jonka taloudellinen pohja perustuu väkivallalle: sille, että jollakin on käytössään huomattavasti enemmän resursseja kuin toisilla.

Valitettavan kyseenalaistamattoman taloudellisen väkivallan muoto on palkkatyö, jossa työntekijä kohtaa työnantajan riiston. Se on yksinkertaisesti ryöstön muoto.”

Yhtä jalkaa vasemmiston kanssa

Oulun anarkistiliitto marssi vappuna yhtä jalkaa vasemmistoliiton lippua kantavien mielenosoittajien kanssa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tuomitsi Oulussa tapahtuneen teon. Hänen mukaansa poliittinen väkivalta ei kuulu Suomeen.

Ase kädessä

Yle kertoi 9.6.2020, että Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa työskentelevä kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács on yksi Oulun anarkistiliiton perustajista.

Árpád Kovács vakuutti tuolloin, että liitto toimii rauhanomaisin keinoin eikä pyri väkivaltaiseen kapinaan. Toukokuun 2020 lopussa Oulun anarkistiliitto latasi kuitenkin julkisille Facebook-sivuilleen kuvan kasvonsa peittäneestä miehestä poseeraamassa ase kädessä.

Ylen mukaan Tämä herätti sekä poliisin huolen että ääriliikehdintää työkseen seuraavan tutkijan huomion.

Vuonna 2020 poliittiseen väkivaltaan perehtynyt Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Tommi Kotonen jakoi Oulun anarkistiliiton somesivuilla olleen kuvan.

Kotonen piti julkaistua kuvaa poikkeuksellisena.

– Aika harvoin näkee, että ääriryhmätkään esittelisivät avoimesti aseita. Kyllähän tällaisella kuvalla pyritään viestimään, että ollaan ihan tosissaan liikkeellä, tutkija totesi Ylelle.

Oulun poliisilaitoksen rikostarkastaja Konsta Korhonen kertoi Ylelle, että poliisi oli tietoinen Oulun anarkistiliitosta jo aiemmin, mutta kuvan julkaisun jälkeen liitto päätettiin ottaa tarkempaan seurantaan.

Kovácsin mukaan asekuva otettiin ampumaradalla, jossa hän kävi anarkistiliiton jäsenten kanssa vapaa-ajanviettona harrastamassa ampumaurheilua.

SUOMEN UUTISET