KOMMENTTI | Puoluejohtaja Ville Niinistö (vihr.) julkaisi äskettäin avoimessa Facebook-päivityksessä viestintätyöntekijän arkaluonteista tietoa vastoin tämän tahtoa.

Helsingin Vihreän valtuustoryhmän viestintäsihteeri Tuomas Saloniemi joutui äskettäin törmäyskurssille puolueensa kanssa. Tapahtumat lähtivät käyntiin, kun Saloniemeä riepoteltiin turkulaisen vihreän vaikuttajan Tuukka Simosen Facebook-seinällä toukokuussa.

– Todettakoon, että tää jäbä on niin kusipäinen, että harkitsin Vihreistä eroamista, mutta olikin itse tajunnut lähteä ennen mua, Simonen kirjoitti Saloniemestä.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö osallistui julkiseen keskusteluun hämmästyttävällä kommentilla.

– Hän on itse jo eronnut vihreistä, Niinistö totesi.

Niinistön lyhyt kommentti on Suomen henkilötietolain nojalla erittäin ongelmallinen. Saloniemi ei ollut itse tuonut julkisuuteen kyseisiä tietoja puolueen jäsenyyteen liittyen. Hän pyysi Niinistöä poistamaan avoimeen Facebook-päivitykseen lisäämän jäsenyyttä koskevan kommentin.

– En tietenkään erityisemmin nauti tällaisesta huomiosta, semminkin kun puoleen puheenjohtaja Niinistö kävi kertomassa avoimeen fb-statukseen tietoa puoluejäsenyydestäni. Niinistö poisti kyllä pyynnöstäni kommenttinsa, Saloniemi täsmensi mutta totesi, että vahinko oli jo tapahtunut.

Suomessa työntekijän yksityisyyttä suojaa henkilötietolaki. Lain nojalla henkilötietoja käsittelevillä on vaitiolovelvollisuus. Erityistä tarkkuutta on noudatettava niin sanottujen arkaluonteisten tietojen käsittelyssä. Tällaisia ovat muun muassa etninen alkuperä, terveydentila sekä uskonnollinen ja poliittinen vakaumus.

Puoluejäsenyys on kiistatta henkilötietolain määrittelemä arkaluonteinen tieto.

Herää kysymys – millä oikeudella puheenjohtaja Ville Niinistö levittää luvatta tällaista tietoa?

Matias Turkkila