Vihreiden ongelmaksi on muodostunut täysin reaktiivinen oppositiopolitiikka. Vihreiden poliittisessa profiilissa on kaksi asiaa yli muiden: nykyisiä tai mahdollisesti tulevia kannattajaryhmiä ei saa pelästyttää yhdelläkään poikkipuolisella ajatuksella, ja hallituksen esitykset täytyy kaikki poikkeuksetta tuomita — vaikka sitten minkälaisella populismilla. Näin toteaa Helsingin Vihreiden valtuustoryhmän viestintäsihteerinä toiminut Tuomas Saloniemi. Hän ilmoitti tänään blogissaan eronneensa vihreistä.

Saloniemi on erityisen harmissaan vihreiden kansanedustajan Emma Karin paikkansa pitämättömistä väitteistä. Emma Kari oli erittäin laajalle levinneessä sosiaalisen median kirjoituksessaan todennut seuraavaa:

Emma Karin väiteet

#1: Sipilän hallitus haluaa muuttaa gynekologit täysin maksulliseksi, yksityiseksi palveluksi.

#2: Miehet laitettiin laatimaan listoja, naiset jätettiin ulkopuolelle.

Faktat:

#1: Kyseessä ei ole Sipilän hallituksen ehdotus vaan soteuudistuksen selvitysmies, professori Mats Brommelin työryhmän raportti.

#2: Kyseisessä raportissa ei mainita gynekologeja sanallakaan.

#3: Selvitysryhmässä on miehiä ja naisia.

Mitä raportti sisältää?

Saloniemen mukaan on totta, että raportti sisältää ajatuksen luopua yksityislääkärikäynneistä maksettavasta 15 prosentin Kela-korvauksesta. Sama ajatus löytyy vihreiden omasta varjohallitusohjelmasta.

– En usko että Emma Kari asiaan perehtyneenä ammattipoliitikkona tekisi näin karkeaa virhettä vahingossa; tämä on täysin puhdasveristä populismia ja ihmisten peloilla ratsastamista, Saloniemi kirjoittaa.

Erityisen huolestuttavaa on, miten puheenjohtaja Ville Niinistö osallistuu aktiivisesti harhaanjohtavien tietojen levittämiseen ja väärän kuvan luomiseen. Saloniemi kertoo puheenjohtaja Ville Niinistön kirjoittaneen Emma Karin ketjuun polveilevan ns. savolaismallisen vastauksen.

Vastauksia savolaiseen tyyliin

”Suattaapi olla, suattaapi olla olemattakin”, tavataan Savonmaalla sanoa. Tällainen sutkaus saattaa sopia Kuopion torille. Mutta kun kansanedustaja viestittää äänestäjilleen suoranaisia valheita, ei puolueen linjasta vastuussa olevan puheenjohtajan olettaisi kuittaavan asiaa savolaisella puheenparrella.

Puheenjohtaja Niinistön vastauksessa sotkettiin sujuvasti kaksi toisiinsa liittymätöntä asiaa – perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon valinnanvapaus.

Saloniemi hämmästelee, miksi ei puutu kansanedustaja Emma Karin paikkansapitämättömiin, puolueen linjan vastaisiin väitteisiin mutta on toisaalta hyvin ärhäkästi tuomitsemassa toisen vihreän kansanedustajan Antero Vartian maatalouden lomittamista koskevat kommentit puolueen linjan vastaisina.

– Minkä ihmeen takia Antero Vartian lomitusehdotus saa aikaan selkäydinreaktion ja välittömän tuomion, sen sijaan Emma Karin kyyninen päivitys saa puolueen puheenjohtajan selittelemään asiaa parhain päin, Saloniemi kysyy.

Surkein esimerkki vihreiden kyynisyydestä

– Kristillisten, vihreiden ja vasemmistoliiton välikysymys maataloustukien maksattamisesta lienee kaikista surkein esimerkki vihreiden kyynisyydestä. Kyllä vihreätkin tietävät että valtioneuvosto ei pysty tekemään yksittäisen viraston yksittäisen tietojärjestelmän suhteen varsinaisesti mitään mitä ei jo tehtäisi ja että kyseessä on aivan oikeiden ihmisten oikea toimeentulo, josta siitäkin tehtiin tällä kertaa populismin polttoainetta, Saloniemi kirjoittaa.

Hän selittää ristiriitaa sillä, että vihreätä politiikkaa tehdään nyt ainoastaan kannatuksen maksimoimiseksi.

– Vihreät ovat todella huolestuttavasti menneet siihen asentoon jossa politiikkaa tehdään ainoastaan seuraavan kuun Ylen gallup mielessä.  Ja kyllähän populismi ja pelottelu toimii, miksei toimisi, Saloniemi summaa.

”Puolueen linja pimennossa”

Samasta asiasta huomautti äskettäin keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä. Hän syytti vihreitä täydellisestä linjattomuudesta. Myös hän viittasi keskiviikona julkaisussa tiedotteessaan kansanedustaja Emma Karin ”virheelliseen ja vahvasti tunnelatautuneeseen” facebook-päivitykseen, jonka mukaan Sipilän hallitus olisi poistamassa yksityisten terveydenhuoltopalveluiden Kela -korvauksen. Emma Karilta pääsi Kärnän mukaan unohtumaan, että vihreät vaati samaa asiaa vaaliohjelmassaan ja vielä helmikuussa.

Kärnän mielestä vihreät onkin valinnut strategiakseen kaiken mahdollisen alasampumisen ja kaiken mahdollisen vaatimisen. Tämän myötä puolueen oma linja on täysin pimennossa.

– Tällainen näyttää valitettavasti uppoavan moniin, mutta uskottavaa se ei ole. Opposition on ollut tapana tarjota vaihtoehtoja hallituksen politiikalle, se on opposition tehtävä. Mutta jos tarjotaan aivan kaikkea mahdollista ja vastustetaan myös omaan vaaliohjelma sisältyneitä ajatuksia, niin eihän siinä järkeä ole, Kärnä kirjoitti.

SUOMEN UUTISET