Unkari ihmettelee liberaalien länsieurooppalaisten maiden suhtautumista Unkarin toimiin, joilla se hillitsee kontrolloimatonta maahanmuuttoa. Samaan aikaan nämä maat arvelevat ulkomaiden vaikuttaneen heidän vaalituloksiinsa. Näin on käynyt esimerkiksi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Unkari tiedostaa maantieteellisen asemansa EU:n ulkorajavaltiona. Siksi maan mielestä on tärkeää huolehtia unionin ulkorajan pitävyydestä.

Maan pääministeri Viktor Orbánin tiedottaja Zoltán Kovács kirjoittaa Politicolle napakan vastineen maan tilanteesta. Kirjoitus on vastine George Sorosin Open Society -säätiön kritiikkiin siitä, että Unkari olisi epäliberaaliuden kehto. Open Society ilmoitti siirtävänsä Budapestin toimiston Berliiniin sen jälkeen, kun Unkarissa säädettiin laki vapaaehtoisjärjestöjen ulkomaan rahoituksesta perittävän 25 prosentin vero.

Unkarin mukaan vapaaehtoisjärjestöjen ulkomailta tuleva rahoitus on saatava läpinäkyväksi. Erityisesti tämä koskee järjestöjä, jotka rummuttavat maahanmuuttoa Unkariin.

Kovács muistuttaa, että Unkarissa toimii yli 60 tuhatta erilaista vapaaehtoisjärjestöä, eikä yksin Open Societyn lähtö maasta siksi voi tuhota yhteiskuntaa.

Unkarin mielestä EU:n ulkorajamaana sillä on suorastaan velvollisuus huolehtia omien rajojensa kautta paitsi tietysti oman maansa myös koko unionin turvallisuus.

Kovács kirjoittaa Unkarin yhteiskunnan nojaavan kristilliseen demokratiaan; joka takaa ihmisarvon, sukupuolten välisen yhdenvertaisuuden, vapauden ja turvallisuuden. Hän pohtii, josko Open Societyn näkemys yhteiskunnasta on erilainen, mutta ainakin pääministeri Orbánin linja nauttii vankkaa ja laajaa suosiota unkarilaisten keskuudessa.

Henri Alakylä