

Unkarilaisia sotilaita Unkarin ja Kroatian välisellä rajalla Zakanyssa 16.10.2015. / Attila Kisbenedek
Unkari sulki Kroatian vastaisen rajansa
Unkari on sulkenut Kroatian vastaisen rajansa perjantain ja lauantain välisenä yönä. Rajalla on piikkilanka-aita ja rajan voi ylittää vain rajanylityspaikoista. Myös Unkarin ja Serbian välinen raja on käytännössä suljettu siirtolaisilta.
Unkarin päätös Kroatian vastaisen rajan aidoittamiseen on herättänyt närää EU-johtajien keskuudessa. Serbia ei kuulu EU-maihin, eikä Schengenin sopimusmaihin. Kroatia on EU-maa, mutta ei mukana Schengenin sopimuksessa.
Maahanmuuttajat kiersivät Kroatian kautta Unkariin sen jälkeen, kun Unkari aidoitti Serbian vastaisen rajan. Nyt siirtolaiset joutuvat kulkemaan Kroatian ja Slovenian kautta pohjoiseen.
Talven tulo asettaa kuitenkin omat haasteensa siirtolaisvaellukselle. Slovenia on ilmaissut valmistautuvansa kuljettamaan mahdollisimman monta siirtolaista pohjoiselle rajalleen. Tuhannet ihmiset saattavat silti jäädä Kroatiaan talven armoille.
Turkin merkitys korostuu
EU-johtajat ovat joutuneet kuorruttamaan tarjoustaan Turkille, jotta Turkki tehostaisi rajavalvontaansa. Turkissa on arviolta noin kaksi miljoonaa pakolaista Syyriasta. EU on luvannut Turkille rahallista tukea puoli miljardia euroa pakolaisleirien ylläpitoon, mutta Saksan liittokansleri Angela Merkel on väläytellyt peräti kolmen miljardin avustuspakettia.
Iso-Britannia on epäileväinen näin suuren avustuspakettin suhteen. Saarivaltakunnassa katsotaan, ettei tämä enää mahdu EU:n budjettiin. Budjetin paisuttaminen saattaisi johtaa yhä useamman britin asettumaan EU-eron kannalle, kun maassa järjestetään kansanäänestys EU-jäsenyydestä viimeistään vuonna 2017.
Tämän lisäksi Turkki haluaa EU-jäsenyysneuvotteluihin vauhtia, sekä maansa kansalaisille viisumivapautta EU-maihin. Erityisesti Kypros on suhtautunut viileästi Turkin tavotteille.
Turkki on kuitenkin elintärkeä kumppani EU:lle, jotta siirtolaistulva Kreikkaan saataisiin tyrehtymään. Turkin ja EU:n välit ovat jäähtyneet viime vuosina, koska Turkki on ajautunut hiljalleen pois sanan-, ilmaisu- ja mielipidevapauden saroilla. Turkki esimerkiksi sulki aikanaan yhteisöpalvelu Twitterin ja videopalvelu Youtuben rajoittaakseen turkkilaisten vastarintaa presidentti Recep Tayyip Erdogania vastaan.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.