Unkarin parlamenttivaaleissa jännitys kohdistuu vain siihen, voittaako pääministeri Viktor Orbánin Fidesz-puolue kaksi kolmasosaa paikoista, vaiko vain yksinkertaisen enemmistön. Kahden kolmasosan enemmistöllä Orbán voisi tehdä muutoksia maan perustuslakiin. Tämä mahdollisuus on saanut oppositiopuolueet jopa taktikointiin ja jättämään asettamasta ehdokkaita.

Tällainen ehdokasboikotti perustuu siihen, että osa paikoista jaetaan suoraan vaalipiirin voittajille. Oppositiokenttää ei haluta pirstouttaa, koska se voisi sementoida Fideszille useamman parlamenttipaikan.

Orbán on kampanjassaan pontevasti pitänyt esillä kansallismielisyyttä. Hän on kritisoinut erityisesti EU:n maahanmuuttopolitiikkaa.

Orbán tavoittelee kolmatta peräkkäistä kautta Unkarin pääministerinä. Vaalipäivä on alkanut tavanomaista vilkkaampana, minkä on arveltu heikentävän Fideszin enemmistöä.

Puolan Kaczyński: Fidesz näyttää suuntaa Euroopalle

Puolan hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen puheenjohtaja Jarosław Kaczyński kertoi Fideszin politiikan antavan oikean suunnan Euroopalle. Hänen mukaansa EU:n vahvuus perustuu vahvoihin kansallisvaltioihin ja vapaaehtoiseen yhteistyöhön.

Tämä sivaltaa suoraan EU-maiden enemmistöpäätöksellä runnottua turvapaikanhakijoiden uudelleensijoituspäätöstä. Puola ja Unkari ovat vastustaneet kiivaasti päätöstä jopa siinä määrin, että Euroopan komissio on turvautunut koviin otteisiin, jotka läpimennessään voisi viedä mailta äänioikeuden Eurooppa-neuvoston kokouksissa.

Se tarvitsee kuitenkin yksimielisen päätöksen. Puola ja Unkari ovat ilmoittaneet, että he käyttävät veto-oikeuttaan vesittäen komission kaavailut.

Toiseksi Fideszin europarlamenttiryhmä EPP ei ole innostunut puuttumaan Unkarin toimiin. EPP on suurin europarlamenttiryhmä ja Suomesta siihen kuuluu Kokoomus.

EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber on tukenut Orbánin uudelleenvalintaa.

Henri Alakylä