Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) selvittäisi, pitäisikö uudet työntekijät irtisanoa ensin. Tällainen tapa on Ruotsissa. Urpilainen perustelee ajatusta ikäsyrjinnän poistamisella. Hän esitti ajatuksen Helsingin Sanomien haastattelussa.
– En tiedä onko se oikeudenmukainen malli, mutta jos oikeasti halutaan vaikuttaa siihen, että iäkkäiden työllisyysaste nousee, ei pitäisi kategorisesti tyrmätä mitään, Urpilainen sanoo lehdessä.
Vihreä vastalause
Vihreiden kansanedustaja ja helsinkiläisvaltuutettu Outi Alanko-Kahiluoto vastusti ideaa heti blogissaan. Hänen mukaansa uusien työntekijöiden irtisanominen ensin johtaisi heti toisenlaiseen ikäsyrjintään: se sortaisi nimenomaan nuoria, etenkin nuoria naisia.
– Etenkin nuorilla naisilla on vaikeuksia päästä vakituisiin työsuhteisiin. Esteenä ovat useimmiten työnantajille kohdistuvat äitiydestä aiheutuvat kustannukset. Joidenkin laskelmien mukaan yhdestä raskaudesta työnantajille koituu noin kymmenentuhannen euron suuruinen kustannus. Äitiydestä aiheutuvia kustannuksia on vihdoin ja viimein tasattava. Miksei Urpilainen ehdota tätä, Alanko-Kahiluoto kysyy.
Hän peräänkuuluttaa myös työn ja sosiaaliturvan parempaa yhteensovittamista, jota hallitus on luvannut keinona parantaa työllisyysastetta. Hän ehdottaa mm. 300 euron suojaosaa: sen verran saisi tienata menettämättä työttömyysturvaa. Myös ministeriön pitkään suunnittelema työttömän verokortti pitäisi saada käyttöön, Alanko-Kahiluoto toivoo.