SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen vakuuttaa sunnuntaisessa blogissaan, että Suomen osuuksilla ERVV:n Kreikka-lainoihin on vakuudet, eikä Suomi niistä luovu, vaikka Kreikan lainojen leikkausta esitettäisiinkin.

– Lainojen uudelleenjärjestelypäätös edellyttäisi euromailta yksimielisyyttä ja Suomen eduskunnan päätöstä. Se vaatisi siis kansanedustajien päätöksen, että vakuuksista luovuttaisiin. En usko, että eduskunta päättäisi, että Suomi luopuisi oikeudestaan 925 miljoonan euron vakuuksiin. En halua spekuloida Kreikan lainojen uudelleenjärjestelyllä. Selvää on ainoastaan, että Suomi pitää kaikissa oloissa vakuuksistaan kiinni, Urpilainen kirjoittaa.

Urpilainen väittää myös, että sana vakuus mainitaan Kreikan vakuusjärjestelyä koskevissa sopimuksissa useassa eri kohdassa. Sopimus on tehty neljän kreikkalaisen pankin, ei Kreikan valtion kanssa, koska Kreikan valtio ei voi tehdä oikeudellista vakuusjärjestelyä.
Tämä johtuu ns. panttaamattomuussitoumuslausekkeista, jotka kieltävät Kreikan valtiota antamasta vakuuksia.

Urpilaisen mukaan vakuusjärjestely eli total return swap oli oikeudellinen toimi, jolla vakuus saatiin. Vakuustilille on maksettu tähän mennessä 924 miljoonaa euroa.

PS VERKKOTOIMITUS